Ekonomi

10 Finansal Pişmanlık

Size bir soru: Geçmişe bakınca para konularıyla ilgili "Keşke farklı yapsaydım!" dediğiniz ne var? Ben öne çıkan 10 pişmanlık görüyorum. Geleceği tahmin edemeyebiliriz, ancak geleceği etkileyecek kararlarımızı doğru verebiliriz. Gelin, bu pişmanlıkları tanıyıp önlemimizi alalım.

VİCDAN: Bazen yakınlarımız zor durumda diye vicdanen bunu yapmak zorunda hissedebiliriz, ama onları kurtarayım derken kendinizi ve ailenizi riske atmaya hazır mısınız?

Düzenli kontrolleri veya sağlıklı bir yaşam tarzını ihmal etmek, sağlık sigortası yaptırmamak, ileride pahalı sağlık faturalarına yol açabilir. Unutmayın, sağlık, hayatta sahip olduğumuz en değerli şey.

ÜŞENME: Bana bir şey olmaz, demeyin. Öyle okumuş kişiler biliyorum ki sağlık sigortası yaptırmıyor, sağlıklarına iyi bakmıyorlar. Kendinize iyi bakın!

En pişman olunan para hatalarının arasında yatırım yapmaya erken başlamamak var, çünkü ne kadar geç kalırsak, uzun vadeli kazançları ve bileşik getiriyi o kadar kaçırmış oluruz. Yatırımı para büyüten bir makine gibi düşünün ve bu makine, ne kadar erken başlarsak o kadar iyi çalışıyor. Koyduğunuz miktar küçük olsa bile!

ZENGİN GİBİ: Zengin olunca yaparım deme! Zenginlerin çocuklarına ilk öğrettikleri şey yatırım ve istekler. Yirmili yaşlarda muhakkak başlanmalı.

 

Yüksek faizli borç, özellikle kredi kartı borcu biriktirmek, geri ödeyememe durumuna sokabilir. Kredi kartlarını dikkatli kullanmak ve her ay borcu ödemek gerekir. Ben kredi kartı kullanmanın bir ehliyeti olmalı diyorum.

EHLİYET: İyi bir kart kullanıcısı olmak için uygulamam Monay’daki Kredi Kartı Ehliyeti yolculuğuna bakabilirsiniz (ücretsiz).

Bütçe yapmanın kısıtlayıcı, sıkıcı olduğunu düşünüyorsanız sonradan pişman olursunuz! Biliyor musunuz, sizi esas özgürleştirecek şey tam da bu! Bütçe yapan, parasına doğru yön verir, geleceğini korur! Yapmayan da “Nereye gitti param?” der.

YAZ: Ben her ay gelirimin yüzde 1’inden fazla yaptığım her harcamayı yazıyorum. Örnek, gelir 50 bin ise 500 TL, 30 bin ise 300 TL.

AYIR: Harcamalarını düzenli ve düzensiz olarak kategorize et.

Beklenmedik masraflarla karşılaştığınızda acil durum fonunuz yoksa, “Ah, şimdi kenarda para olsaydı!” dersiniz. Acil durum fonu, beklenmedik giderler karşısında borçlanmanıza engel olur ve finansal güvenliğinizi artırır. Krediye güvenmeyin!

NABIZ: Elinizi bileğinize koyun ve nabzınızı dinleyin. Nabzımız attığı sürece her an her şey hepimiz için.

Kredi kartı ekstresi geldiğinde, yaptığınız o plansız anlık harcamanın pişmanlığını hiç yaşadınız mı? İstek ve ihtiyaçları ayırmak, her ikisini de planlamak, ani dürtülerden korur.

ACI: Şöyle düşünün, "İlla ki bir ‘acı’ çekeceğiz. Ya almayarak ya da alıp ödeme zorluğu çekerek..." Hangisini yaşamak istiyorsunuz? Karar sizin...

Yerinizde saymak yerine kendinizi geliştirip kariyerinizde yükselme veya ek gelir yaratma fırsatı yakalarsanız pişman olmazsınız. Kişisel gelişime yatırım yapmak, uzun vadede büyük getiriler sağlar.

UYARI: Ağaç değiliz ya! Hadi bir şeyler öğrenelim, gelişelim.

Tatiller, etkinlikler ve hobiler gibi deneyimler, maddi şeylerden daha uzun süreli mutluluk sağlar. Araştırmalar, deneyimlerin insanlara daha fazla tatmin ve mutluluk getirdiğini gösteriyor.

AN BİRİKTİR: Telefonunuzun not bölümüne o ay sizi en mutlu eden deneyimi yazın. Daha sonra bakıp bakıp gülümsersiniz.

Özellikle 20’li, 30’lu yaşlarda emekliliği çok uzak görürüz. Bunun için birikim yapmayı geciktirmek, pişman olunan hatalardan. Henüz Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) başlamadıysanız, bugün tam zamanı.

YENİ NORMAL: Vücut yaşlansa da ruh güzeli, iyiyi istiyor. Çevrenizdeki emeklilere bakın. O dönemi kimseye muhtaç olmadan geçirebilmelisiniz. Yaşam 100’e geldi artık. Dikkat!