Siyaset

AK Parti Efeler'de Kadınlar Geri Planda Kaldı: Milletvekili Aday Adayına İl Delegeliği Bile Verilmedi!

AK Parti Aydın’ın, mevcut ilçe başkanı Oğuz Kendirlioğlu’nun güven tazelediği Efeler İlçe Kongresi, tartışmalı detaylarla gündeme geldi.

64'üncü Hükümet Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Aydın Milletvekilleri Seda Sarıbaş, Mustafa Savaş ve Ömer Özmen, MKYK Üyesi Umut Tuncer, İl Başkanı Gökhan Ökten ile partinin kurucularından Mehmet Erdem gibi isimlerin katıldığı kongrede, 30 asil ve 15 yedekten oluşan ilçe yönetimi ile 131 asil, 66 yedekten oluşan il delegesi listesi büyük dikkat çekti. Ancak en çok tartışılan konu, yeni yönetim ve delege listelerinde kadınların neredeyse yok sayılması oldu.

Sadece 6 Kadın Yönetici!

30 kişilik Efeler İlçe Yönetimi'nde yalnızca 6 kadın yer bulabilirken, yedek listede ise yalnızca bir kadın ismin bulunması şaşkınlık yarattı. 131 asil ve 66 yedekten oluşan il delegesi listesi de kadın temsiliyeti açısından hayal kırıklığı yarattı. Milletvekili Seda Sarıbaş ve eski milletvekili Semiha Öyüş gibi isimlerin dahi bulunduğu delege listesinde, kadınların sayısı sadece 29’da kaldı.

Parti Söylemleriyle Çelişen Tablo

Kadınların siyasete daha fazla katılmasını teşvik ettiğini sık sık vurgulayan ve kadın üye oranının %49 olduğunu belirten AK Parti’nin, “Kadın siyasetin nesnesi değil, öznesidir” diyen Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemleri, Aydın’da adeta karşılık bulmadı. Efeler İlçe Yönetimi’nde erkek egemenliği net şekilde kendini gösterirken, 66 kişilik yedek listede kadınlara ancak son sıralarda yer verilmesi, partinin genel politikasına ters bir görüntü sergiledi.

Milletvekili Aday Adayı Listede Bile Yok!

En dikkat çeken ayrıntılardan biri de İl Yönetim Kurulu Üyesi Sema Barlas ve milletvekili aday adayı olan Hümeyra Usta'nın delege listesinde yer bulamaması oldu. Özellikle Usta’nın durumu, tepki çekti. Adaylık sürecinde gençler ve kadınların siyasetteki rolüne vurgu yapan Usta, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın gençlerin her alanda aktif olmasına verdiği önemi yol gösterici buluyorum. Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda Aydın’a hizmet etmeye gönüllüyüm" demişti.

Ancak genç ve kadın aday adayı olmasına rağmen Usta'nın isminin bile listelere alınmaması, partinin söylemleri ile uygulamaları arasındaki çelişkiyi gözler önüne serdi.

(Haber: Hasan Kadife)