Gündem

Akaryakıt istasyonlarında UTTS Devreye Alınacak, Yakıt Alımları Bu Şekilde Yapılacak!

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından geliştirilen yeni çalışmalar doğrultusunda, 1 Ocak 2025’ten itibaren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) devreye alınacak. Yeni sistemin tamamlanmasının ardından, yakıt alımlarında plakalar artık manüel girilmeyecek.

Ayrıca, vergi mükelleflerinin, 2025 yılı başından itibaren akaryakıt harcamalarını gider gösterebilmeleri adına, araçlarına Taşıt Tanıma Birimleri’ni bu yıl içerisinde taktırmaları gerekmekte.

UTTS, akaryakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak tanıyarak fiş ve faturalarda bu plaka bilgisinin yer almasını sağlayacağı bilgisi sektör yetkilileri tarafından verilirken, bu durumun araç plakalarının manuel olarak sisteme girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulamasının ortandan kalkmasını sağlanması hedeflendiği bilgisi açıklandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı UTTS sayesinde akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan ve aynı zamanda da her yıl 15 milyar TL’yi bulan vergi kaybının önüne geçmeyi hedefliyor. Ayrıca, UTTS, devletin vergi güvenliğini sağlarken diğer taraftan da akaryakıt sektöründe rekabet ortamını sağlamış olacak.

Bu durumda da, UTTS, sadece vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu olmayacak, kişi ve kuruluşların, işyerlerine ait ya da kiralama şirketlerinde Taşıt Tanıma Birimi’ni (TTB) 31 Aralık 2024 tarihine kadar taktırmaları gerekmektedir.

Sektör yetkilileri tarafından yayınlanan duyuruya göre, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında yükümlü kılınmamış olan bireysel taşıt sahiplerinin, söz konusu sistemden isteğe bağlı şekilde faydalanabileceği bilgisi verildi.