Gündem

Araç ve Konut Satışları Düştü Noterde Sessizlik Yaşandı! Nedenler açıklandı!

İkinci el otomobil piyasasında durgunluk devam ederken, bunun en büyük kanıtı noterler oldu. Özellikle İstanbul’da noterlerde yaşanan sessizlik dikkatleri çekerken, konut satışlarının ve ikinci el otomobil satışlarının azalması noterlerde durgunluğa neden oldu.

Araç satışlarının az olması İstanbul İstoç Oto Ticaret Merkezi’ndeki noterleri de etkiledi. Araç satışı işlem sayısında geçtiğimiz yıla göre yüzde 40’a yakın düşüş yaşandığı gözlemlenirken, geçtiğimiz yıl baz alındığında, bu yıl içerisinde noterlerdeki sessizlik dikkat çekti.

Uzmanlar, ikinci el otomobil piyasasında yaşanan durgunluğun en büyük nedeninin, bayilerin sıfır araç fiyatlarında yapmış olduğu kampanyalarla fiyat düşürmesi ve kaçırılmayacak fırsatlar sunması sıfır otomobil piyasasını hareketlendirirken, ikinci el otomobil piyasasında durgunluğu neden olduğunu vurguladı.

İkinci el otomobil piyasasında yaşanan durgunluk ile ilgili açıklama yapan, Bakırköy 24’üncü Noterliği Başkatibi Ahmet Turan, “Geçen döneme göre bu dönem ortalama yüzde 40 ikinci el otomobil satışında bir düşüş yaşandığına dikkat çekti. “Bunun farklı nedenleri var” diyen Turan, sözlerine şu şekilde devam etti;

“Şu anda 7 Temmuz itibariyle ‘Güvenlik Paketi’ ile ilgili bayilerin yapmış olduğu sıfır araçlarda kampanyanlar mevcut. Vatandaşlar, bu nedenle sıfır araca yönelmiş durumda. Bu da ikinci el otomobil satışını olumsuz etkilemekte. Aynı zamanda da noter işlemlerini olumsuz etkiledi. Geçen dönem sadece bizim bulunduğumuz oto galericiler sitesinde günlük 400 araç satışı yapılırken, bu dönem 150’ye düşmüş durumda. Ayrıca, artık vatandaşlar aracı yatırım aracı olarak görmüyor. Vatandaşlar nakit parasını faizde kullanıyor. Bu durumda otomobil satışı eskiye göre azaltmış durumda” dedi.