Gündem

Aşure günü oruç tutulur mu? Aşure günü ne zaman başlar ve biter?

Aşure/Aşura Arapça'da on anlamına gelen 'aşara' kelimesinden türemiştir. Kelimenin Sâmî diller arasında ortak bir kelime olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır. Peki, Diyanet ile Aşure günü ne zaman başlar ve biter? İşte, tarihi…

Aşure günü, dinimizde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bugüne kıymet atfedilir. İslam peygamberi Muhammed'in torunu Hüseyin'in Yezid'in ordusu tarafından öldürüldüğü gündür. Aşure/Aşura Arapça'da on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Peki, Aşure ayı ne zaman başlar, ne zaman biter 2024? Bugün aşure günü mü?

2024 MUHARREM AYI TARİHİ Diyanet takvimine göre Muharrem ayı 7 Temmuz 2024 tarihinde başladı.

İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak edilecek.

Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü bu yıl 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.

AŞURE GÜNÜ NE OLMUŞTUR? Aşure/Aşura Arapça'da on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Kelimenin Sâmî diller arasında ortak bir kelime olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır.

AŞURE GÜNÜ ORUCU VAR MI, KAÇ GÜN TUTULUR? Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69)

Bu yıl Aşure günü 16 Temmuz Salı günü başlıyor ve 5 Ağustos 2024 tarihine kadar devam etmektedir.