Asayiş

Aydın’da sahte zeytinyağı operasyonları sürüyor: İşte 3 aylık bilanço

Aydın’da sahte zeytinyağı operasyonları devam ediyor. Türkiye’nin en kaliteli zeytin ve zeytinyağının olduğu Aydın’ın adını kirleten sahtekarlar, sahte zeytinyağını piyasaya sürerek hem halk sağlığını hiçe sayıyor hem de Aydınlı üreticilerin ekmeğiyle oynuyor. Basında sık sık sahte zeytinyağı ile anılan Aydın’da faaliyet gösteren dürüst üreteciler, sahte zeytinyağı ile daha etkin mücadele edilmesini istiyor.

Aydın, son günlerde sahte zeytinyağı haberleri ile gündeme geliyor. Neredeyse her hafta düzenlenen operasyonlar ile tonlarca sahte zeytinyağı yakalanıyor. Üreticiler, piyasaya sahte zeytinyağı süren veya sürmeye çalışan sahteciler ile ilgili daha etkin bir mücadele talep ediyor.

Aydın’ın zeytini ve zeytinyağının dünyanın en kalitelisi olduğunu söyleyen üreticiler, “Bu sahtekarlar yüzünden memleketimizin adı kirleniyor. Biz bin bir emekle yetiştiriyor, büyütüyor ve üretiyoruz. Bunlar hem halk sağlığını hiçe sayıyor hem de Aydın’ın adını lekeliyor. Bizim zeytinimiz, zeytinyağımız dünyanın en iyisi. Daha etkin bir mücadele istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İşte 3 aylık bilanço

Aydın’da güvenlik güçleri sık sık sahte zeytinyağı operasyonu düzenliyor. Son 3 ayda ele geçirilen sahte zeytinyağı miktarı ise büyük şaşkınlığa neden oldu. Ağustos-Eylül-Ekim aylarında düzenlenen operasyonlarda 34 bin 538 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi. Ele geçirilen sahte zeytinyağının piyasa değeri milyonlarca lira olarak ifade ediliyor.

Ağustos ayında 3 bin 860 litre

Ağustos ayında yapılan ilk operasyonda, Köşk İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından piyasa değeri 1 milyon 50 bin lira olan 105 koli içinde toplam 2 bin 100 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi.

Yine Ağustos ayında düzenlenen bir başka operasyonda ise bir aracın içinde 88 koli içinde piyasa değeri 1 milyon 56 bin lira olan 1 ton 760 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi.

Ele geçirilen sahte ürünlere el konulurken, sahtekarlara ise idari ve adli yaptırım uygulandı.

Eylül ayında 16 bin 318 litre

Eylül ayında devam eden operasyonlarda ise tam 15 bin 568 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi.

Efeler İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, bir araçta yapılan incelemede 175 koli içinde toplam 3 bin 980 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi. Sahte ürünlerin piyasa değerinin 1 milyon 592 bin lira olduğu belirlendi.

İkinci operasyonda ise adres yine Efeler ilçesiydi. Jandarma ekipleri, piyasa değeri yaklaşık 1 milyon 136 bin lira olan 3 bin 248 litre olan zeytinyağı ele geçirdi.

Güvenlik güçlerinin dikkatini çekmemek için farklı yöntemler deneyen sahtekarlar, bu kez de otobüs ile sevkiyatı denedi. Ancak jandarma ekiplerinin dikkati sayesinde otobüs yolu ile sevk edilmek istenen 8 bin 340 litre ele geçirildi.

23 Eylül’de düzenlenen operasyonda ise, Aydın’dan Malatya’ya gönderilmek istenen sahte zeytinyağları otobüse yüklenirken yakalandı.

Sultanhisar’daki operasyonda ise 750 litre sahte yağa el kondu.

Sahteciler Ekim ayında da durmadı

Ekim ayının başlamasıyla birlikte Aydın, bir kez daha sahte zeytinyağı haberi ile gündeme geldi. Piyasa değeri 5 milyon 194 bin lira olan 14 bin 360 litre sahte zeytinyağı ele geçirildi.

Üretici öfkeli, yetkililer sessiz

Sahte zeytinyağına yönelik çalışmaların yetersiz olduğunu belirten üreticiler, “Burada jandarmanın yakalaması yetmiyor. Bununla ilgili daha etkin bir mücadeleye ihtiyaç var. STK’lar, siyasetçiler, bürokratlar top yekûn bu işin üzerine gitmeli. Odalar, borsalar sesini çıkartamıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Biz dürüst şekilde çalışıyoruz, bunlar ekmeğimiz ile oynuyor” şeklinde konuştu.