Gündem

Bakan Kacır duyurdu: BYD'nin Türkiye'deki fabrika yeri netleşti: Yeni fabrika nereye kurulacak?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır açıkladı! Çinli üretim devi BYD’nin Türkiye’deki fabrikasının yeri belli oldu. “Peki BYD fabrikayı nereye kuracak? BYD ile yapılan anlaşma TOGG’u etkiler mi?” gibi soruların yanıtları işte sizlerle...

“Türkiye bir sanayi ülkesi. 35 milyar Dolar otomotiv ihracatı var. Türkiye bu yönüyle Avrupa’da birinci sırada” diyen Kacır, Çin son yıllarda küresel düzeyde muazzam bir artış öne koyduğuna dikkat çekerek, BYD’nin en yakın rakibi TESLA’nın 2 katı kadar üretim yaptığını anımsattı.

Cinle yaklaşık 6 ay boyunca çok yakın iletişim olduklarını dile getiren Kacır, “Nitelikli işgücümüzü çok uzun bir şekilde konuştuk. Onlar da araştırmaları doğrultusunda fark etti ki, Türkiye bu alanda oldukça geniş nitelikli işgücüne sahip. Türkiye’de otomotiv üretimini 300 binden 1 milyon 400 bine yükselttik. Bu da aslında Türkiye’nin onlar açısından ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor” Diyerek BYD’nin fabrikası ile ilgili şu bilgileri verdi;

BYD’nin hedefinin Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nden bu tesisi üretmek olduğunu ifade eden Kacır, üretimin yanı sıra AR-GE çalışmaları da otomotiv fabrikasının yanında yer alacağını duyurdu. Anlaşmadaki planlarının 2026’da üretime geçilmesi olduğunu açıklayan Kacır, “doğrudan 5 bin kişiye istihdam, dolaylı olarak en az 20-25 bin kişiye istihdam sağlayacak olan üretim tesisinin mümkün olan en kısa sürede açıklamasını amaçlıyoruz” dedi.

Her bir yazılım güncellemesi ile birlikte daha çok kullanışlı hale gelen TOGG’un rakipleriyle mücadele doğrultusunda önemini açıklayan Kacır, “TOGG’u bu rekabette, AR-GE çalışmaları, bataryalarda yerli bir şekilde üretmesi gibi etkenlerden dolayı, TOGG’un bu yönlerini desteklemeye devam ederek, TOGG’u asla yalnız bırakmayacağız. TOGG bizim milli şampiyonumuz. 100’den fazla firma Türkiye’de ana firmalara ekipman yetiştiriyor” dedi.