Aydın’daki gezici kütüphaneden Atilla Koç’un ismi silindi Aydın’daki gezici kütüphaneden Atilla Koç’un ismi silindi
Faiz oranlarının yüksek seyretmesi, parasını mevduatta değerlendirmek isteyen yatırımcılar için cazip fırsatlar sunuyor. TCMB'nin sıkı para politikasını sürdürmesi, mevduat sahiplerinin enflasyon karşısında getirilerini korumasına olanak tanıyor.

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, bankaların uyguladığı mevduat faiz oranları şu şekilde sıralanıyor:

Bu oranlar, yatırımcılara farklı vadelerle yüksek getiri elde etme imkanı sunarken, vadenin uzaması durumunda faiz oranlarında düşüş yaşandığı dikkat çekiyor.

Yatırımcılar arasında sıkça sorulan bir soru: 1 milyon lira mevduat ne kadar kazandırır? Yüzde 53 faiz oranından 3 aylık vadede, 1 milyon lira yatıran bir kişi, 3 ay sonunda 42 bin 864 lira kazanç elde ediyor. Bu da aylık yaklaşık 14 bin 288 lira gelir anlamına geliyor. Aynı hesapla 100 bin lira yatıran bir yatırımcı, 3 ay sonunda 4 bin 286 lira kazanç sağlıyor.

Bankalar, yüksek bakiyeli yatırımcılara daha yüksek faiz oranları sunarak, büyük mevduat sahiplerini cezbetmeye çalışıyor. Bu durum, düşük ve yüksek montanlı mevduat sahipleri arasındaki faiz farkının artmasına neden oluyor. Son dönemlerde bu farkın 10 puana yaklaştığı gözlemleniyor. Ayrıca, mevduat süresi uzadıkça faiz oranlarındaki gerileme dikkat çekiyor, bu da yatırımcıların kısa vadede daha yüksek kazanç elde etme eğiliminde olduğunu gösteriyor.