Aydın'da ayçiçeği hasadı öncesi üreticilere destek müjdesi Aydın'da ayçiçeği hasadı öncesi üreticilere destek müjdesi
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, enflasyon konusunda zafer ilan etmek için henüz erken olduğunu belirtti. Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yapacağı konuşmanın metninde, Bailey, ülkedeki kalıcı enflasyon risklerinin azalmış gibi göründüğünü, ancak bu duruma kesin gözüyle bakmanın doğru olmadığını vurguladı.

Bailey, enerji ve gıda fiyatlarındaki şokların azalmasıyla enflasyonun keskin bir şekilde düştüğünü ifade etti. Ayrıca, tedarik zincirlerinin iyileştiğini ve Çin gibi önemli tedarikçi ülkelerde güçlü dezenflasyon belirtilerinin ortaya çıktığını belirtti.

Kalıcı enflasyonun düşürülmesinin ekonomik maliyetlerinin geçmişe göre daha az olabileceğini dile getiren Bailey, bunun istikrarlı ve yumuşak bir inişle uyumlu bir dezenflasyon süreciyle tutarlı olduğunu söyledi. Ancak, enflasyonun yüzde 2 hedefinin etrafında sürdürülebilir bir şekilde kalmasına yönelik riskler tamamen ortadan kalkana kadar politika belirlemenin kısıtlayıcı kalması gerektiğini ifade etti.

Bailey, uygulanan rejimlerin enflasyon beklentilerini daha iyi sabitlediğine dair ihtiyatlı bir iyimserlik taşıdığını belirterek, ikinci tur enflasyon etkilerinin beklenenden daha küçük göründüğünü söyledi. Ancak, zafer ilan etmek için henüz çok erken olduğunu da vurguladı. Ağustos ayı başındaki piyasa dalgalanmalarına değinen Bailey, bu tür olayların yaşanacağını, ancak asıl testin bu olayların daha geniş bir istikrarsızlığa yol açıp açmayacağı olduğunu belirtti.

Kaynak : CNBC-E , Bloomberg