Gündem

Bu virüsün aşısı yok! Kene ısırığı sonucu hayatını kaybetti. Burun ve gözlerden ölümcül kanamaya neden oluyor

İspanya'da, yüzde 40'lara varan ölüm oranına sahip 'Ebola benzeri' virüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı bir aşı bulunmuyor ve maalesef ölümlere neden olabiliyor. Peki ülkemizde son yıllarda KKKA vakalarında artış yaşandı mı? Kene ısırığına bağlı ölümcül göz kanaması nasıl yaşanıyor. Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Süda Tekin ve Prof. Dr. İftihar Köksal ile konuştuk.

Nadir görülen virüse yakalandığı doğrulandıktan sonra, virüsün bulaşma riskini en aza indirmek için Madrid'deki La Paz Üniversitesi Hastanesi'nin izolasyon ünitesine transfer edildi. İlk başta durumu stabil olarak tanımlanan hastanın, daha sonra KKKA'nın tüm semptomlarını göstermesinin ardından durumu kötüleşti ve hastanede hayatını kaybetti.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi aynı isimle anılan virüse bağlı gelişen bir enfeksiyondur. Bu hastalığa Orta Afrika, Doğu Avrupa ve Batı Asya ülkelerinde rastlanılıyor. Hastalık, doğrudan kenenin insana tutunması yanında kenenin ısırmış ve virüsü bulaştırmış olduğu hayvanların bir hafta içinde kanları ile temas sonucu insanlara bulaşabiliyor.