Ekonomi

DTÖ: gelir eşitsizliği 110 yıl önceki seviyede

Dünya Ticaret Örgütü'ne göre, küresel ticaret yoksulluğun azalmasına katkı sağlasa da, tek başına yeterli değil.

Raporda, küresel ticaretin fırsatlar sunduğu belirtilirken, yoksullukla mücadele ve ekonomiler arasındaki eşitsizliklerin giderilmesi için sosyal önlemler ve uluslararası işbirliğinin gerekliliği ifade edildi. Ticaretin daha kapsayıcı hale gelmesi için mesleki eğitim, rekabet politikası, altyapı yatırımları ve finansal piyasaların güçlendirilmesi gibi iç politikalarla desteklenmesi gerektiği kaydedildi.

DTÖ raporunda, 2022 Küresel Eşitsizlik Raporu’na atıf yapılarak, küresel gelir eşitsizliğinin 110 yıl önceki seviyelerde olduğu belirtildi. 1910'da dünya nüfusunun en zengin %10'luk kesiminin geliri, en alttaki %50'lik kesimin gelirinden 41 kat fazlayken, bu fark 2020'de 38 kata indi.

Raporda ayrıca, yoksul ülkelerin uluslararası ticarete daha az katıldığı, daha az yabancı yatırım çektiği ve ithalata daha bağımlı oldukları aktarıldı. Küresel ticarete yönelik kısıtlayıcı önlemlerin ise düşük gelirli hane halkları, kadınlar ve küçük işletmeler üzerinde orantısız bir etki yarattığı vurgulandı.

DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, rapora ilişkin değerlendirmesinde, ticaretin yoksulluğun azaltılması ve refahın artmasında önemli bir rol oynadığını, ancak ticaretin herkes için daha iyi çalışmasını sağlamak adına daha fazla çaba gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: Bloomberg HT