Spor

Dünya Yusuf Dikeç'i konuşuyor! Yerli James Bond atış anındaki duygularını açıkladı

Paris 2024'te 10 metre havalı tabanca atışı ile ülkemize gümüş madalya getiren Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda gurur kaynağımız oldu. Atış esnasındaki rahat tavırları ile dünya gündemine oturan Yusuf Dikeç, “Elimin cebimde olmasının artistlikle alakası yok, motive oluyorum. Rahatmış gibi görünsem de iç dünyamda fırtınalar kopuyordu” dedi.

(Çiğdem Yılmaz - Milliyet) Dünya, 2024 Paris Olimpiyatları’nda ülkemize gümüş madalya kazandıran Astsubay Kıdemli Başçavuş Yusuf Dikeç’i konuşuyor. Olimpiyat Oyunları’nda 10 metre havalı tabanca karışık takım kategorisinde gümüş madalya kazanan Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Yusuf Dikeç’in kulaklıksız sahneye çıkıp tek eli cebinde atış yapması Türkiye ve dünyada gündeme oturdu. Sosyal medyada birçok kullanıcı Yusuf Dikeç ve rakibi Damir Mikec’in fotoğraflarını yan yana getirip paylaşımda bulundu.

Milliyet’e konuşan Dikeç, “Doğal ve natürel bir atıcıyım. Bazen hakemler soruyor, ‘atış gözlüğün, atış ayakkabın var mı?’ diye, ‘yok ben doğal atıcıyım’ diyorum ve gülüyorlar. Yapılan paylaşımlar da çok mutlu etti, gururlandım. Bu başarı da tek başına benim değil, 85 milyonun. Ekip arkadaşım İlayda ile de çok iyi bir sinerji yakaladım. Verdiğim görüntüde de elimin cebimde olmasının artistlikle bir alakası yok, atış yaparken daha çok motive oluyorum. Rahatmış gibi görünsem de iç dünyamda fırtınalar kopuyordu” dedi. Dikeç, “Geçen sene olimpiyat kotasının verildiği yarışmadan 3 gün önce benim elimden silahımı aldılar. Ben bu madalyayı, silahımı elimden alanlar hariç 85 milyona armağan ediyorum” diye konuştu.

Hürriyet'ten Mehmet Arslan'da Yusuf Dikeç ile röportajında Dikeç'in atış esnasındaki duruşuna dikkat çekti. Milyonlarca görüntülenmeye ulaşan atış anı için "Şimdi Yusuf Dikeç’e bakalım. Sol eli cebinde. Sağ elinde tabanca.

Ve biri 1.75, diğeri 2.15 dereceli miyop astigmat gözlüğü. Yani hepimizin kullandığı o gözlüklerden biri. Atıcılık için gerekli hiçbir ekipmana sahip değil. Ama karizmatik bir duruşu var. Onu bir sosyal medya fenomeni haline getiren de bu karizmatik duruşu. Yusuf Dikeç’in karizması için sosyal medya platformu X’te milyonlarca paylaşım yapıldı. Peki ya Yusuf Dikeç ne diyor?" denildi.

Arslan yazısında, "Dün kendisiyle görüştüm. O duruşu, karizmatik atışı sordum elbette. “Ben doğal atıcıyım” diye yanıtladı. “Rahatlık gibi görünüyor ama içimizde ne fırtınalar kopuyor bilemezsiniz.” Aynı zamanda bu duruşun bir “meydan okuma” olduğunun da altını çiziyor. “Ne kadar rahat olduğumu görüyor rakipler, bu onları tedirgin ediyor. Yani aslında o duruşun iki yanı var. Biri doğallık, diğeri meydan okuma.” dedi.

BİLDİĞİMİZ NUMARALI GÖZLÜK TAKIYOR

Bir başka özelliği daha var Yusuf Dikeç’in. İki gözü açık atış yapıyor. Yani çoğumuzun yaptığı gibi bir gözünü kapatmıyor.

Ve kullandığı gözlüğün, hepimizin kullandığı gözlüklerden hiçbir farkı yok.

Özellikle doktoruna, Emre Altıparmak’a bu konuda teşekkür ediyor.

Ve ilginçtir. Silah merakı hiç yok. Silahlı kuvvetler mensubu Yusuf Dikeç, beylik tabancısını görev dışında taşımıyor bile.

ANTRENÖRÜ YOK YALNIZ ÇALIŞIYOR

28 yaşında başlamış spora. Bu onun 5. olimpiyatı.

Ve hiç antrenörüyle katılma şansı da olmamış. Yalnız çalışıyor, En büyük başarısı 2012 olimpiyat oyunlarında elde ettiği 13’cülük.

“Antrenörüm olsaydı ikinci olimpiyatımda madalya kazanırdım” diyor.

“Tabanca atışı için antrenör ne yapabilir ki?” 

“Antrenörün katkısı çok büyük. Sizi, duruşunuzu, eksiklerinizi daha iyi gözlemler. Eksiklerinizi not alır. Çalışma programını hayata geçirir.”

KONSANTRASYON ÇOK ÖNEMLİ

Tabanca atıcısı bir sporcu nasıl antrenman yapar?

Bunun da yanıtını veriyor Yusuf Dikeç. “Öncelikle duruşunuz çok önemli. Duruş çalışması yapıyorum. Kuru tetik dediğimiz çalışmayı yapıyorum.”

Kısacası yarışmada yaşanacak atmosferi antrenmanlarda bire bir önceden hayata geçiriyor Dikeç.

Ama eklemeden de geçemiyor, “Bütün bunların yanında konsantrasyon elbette. O an çok önemli.”

Dikeç bunları anlattı ama onun başarısında çok önemli biri daha vardı. Onun da hakkını vererek yazıyı sonlandıralım.

Şevval İlayda Tarhan...

Gönülden tebrikler ve başarılar.

YUSUF DİKEÇ KİMDİR?

Yusuf Dikeç, 1 Ocak 1973 yılında Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde dünyaya geldi. Jandarma Genel Komutanlığında Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş rütbesinde bir askerdir. Jandarma Gücü Spor Kulübü bünyesinde spor hayatını sürdürmektedir.

Dikeç 2012 Yaz Olimpiyatları’nda 10 m havalı tabanca ve 50 m tabanca dallarında ülkemizi temsil etti. Mersin’de düzenlenen 2013 Akdeniz Oyunları’nda bir altın ve bir gümüş madalya kazanmayı başardı. 2016 Yaz Olimpiyatları’nda da yer alan Dikeç, 50 metre tabanca kategorisinde 550 puanla 22. oldu ve elemelerde mücadeleye veda etti.

Dikeç’le ilgili sosyal medyadaki o paylaşımlardan bazıları şöyle:

■ Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Dikeç’in bu ikonik duruşunu sosyal medya hesabından paylaşarak, “Anlık Olimpiyat köyünden bildiriyorum; herkes ayağını denk alsın! Yusuf Dikeç’imiz ve efsane pozu!” ifadelerini kullandı.

■ Tesla ve X sahibi ABD’li milyarder iş insanı Elon Musk, Dikeç’in fotoğrafını paylaşarak “Nice” (güzel) paylaşımı yaptı.

■ İspanyol Marca gazetesi, “51 yaşındaki Yusuf Dikeç, benzersiz bir şekilde gümüş madalya kazandı” başlığıyla bir video paylaştı.

■ USA Today, “Türk atıcı Yusuf Dikeç’in 2024 Paris Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazanması için efsanevi aurasından başka fazla bir şeye ihtiyacı yoktu” yazdı.

■ “Bir Türk, sadece gözlüğüyle geldi ve gümüş madalya kazandı.”

■ “Türkiye, özel lensleri, göz kapağı ve kulak koruması olmayan bir adamı göndererek gümüş madalya kazandı.”

■ “Başarı merdivenlerini eli cebinde tırmanan tek kişi.”

■ “Ekmek almaya giderken olimpiyata uğrayan Türk”

■ “Bir Türk sadece gözlüğü ile geldi, şovunu yapıp madalyasını aldı, tüm dünyayı kendine hayran bırakıp gitti.”