Gündem

Ege’nin ‘yıldızlar’ altındaki kasabası

Bu yazıyı birkaç yıl önce yazsam Urla için karakterli ya da havalı kasaba laflarını kullanabilirdim... Ancak İstanbul’u sollayan bir ‘yıldız yağmuru’na tutulduğundan bu yana işler epeyce değişti. Burası artık bir Michelin gastronomi merkezi. Urla’ya bu başarıyı getiren özelliklerine ve yıldız alan restoranlarının ‘süper güç’lerine göz atalım.

Tüm bu saydığım özelliklerle, zaten bir süredir gastronomi çevrelerinin paralel evreni gibiydi Urla. Bu yıl seçkisine İzmir’i dahil eden Michelin Rehberi’ne de damga vurdular. Gerçi Michelin Rehberi’nin bizi ve mutfağımızı anlamakta eksikleri bence çok ama yine de bu başarı bölge için oldukça önemli.

Çoğumuzun yıldız alacağından emin olduğu OD Urla, 1 yeşil ve 1 Michelin yıldızını kucaklayarak tahminleri doğruladı. Tecrübeli şef Osman Sezener kendi aile zeytinliklerinin içinde gerçekten parmakla gösterilecek kalite ve şıklıkta bir şef restoranı olarak açmıştı OD Urla’yı. Hedefi de ulaşılabilir olmaktı. Tüm bunlar değişmedi. Çoğu kendi bahçelerinde yetişen bölge malzemelerinden, deniz ürünlerinin zenginliğinden beslenerek hazırladığı mevsimlik menülerde her zaman keyifle tadılacak sunumlar var. Fazla üst düzey, kasılan bir gastronomi yapmıyor; zaten güçlü olan malzeme lezzetini öne çıkaran, şık ve incelikli tabaklar hazırlıyor.