Ekonomi

En düşük emekli maaşı alanlar için çalışma başlatıldı! Ek zam bu ay ücretlere yansıyacak mı? Emekli maaşları ne zaman yatacak?

Emekli kök maaşına gelen yüzde 24,73 zammın ardından 2 milyon vatandaşın geliri 10 bin TL’de kaldı. Bu gelişmenin sonrasında vatandaşların gözü emekliye zam düzenlemesi için yapılacak olan toplantıda. Bu düzenleme, BAĞ-KUR ve SSK emeklilerini kapsayacak. Ek artış tutarının, emekli maaşlarının yatırılacağı tarihe kadar netlik kazanması bekliyor. Peki, yapılacak olan ek zam bu ay yatacak maaşlara yansıyacak mı?

AK Parti kurmayları, en düşük emekli maaşı olan 10 bin liranın 12-13 bin lira sınırına çekilmesi için çalışmalara devam ediyor. Ek zammın konuşulacağı toplantı tarihi henüz netlik kazanmadığından dolayı emekli vatandaşlar, büyük bir heyecanla verilecek tarihi bekliyor. Toplantının 17 Temmuz 2024 tarihinde yatırılacak olan maaşlara yetişip yetişmeyeceği henüz belli değil. İşte tüm detaylar…

EMEKLİ MAAŞINA EK ZAM OLACAK MI?

Kök maaş zammın ardından birçok vatandaşın 10 bin lira seviyesinin kalmasının ardından ek zam toplantısı gündeme geldi. Hükümet ve AK Parti kurmayları, emekliye zam düzenlemesi amacıyla toplantı yapacak.

Emekliye ek zam toplantısında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş yer alacak.

EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

Vatandaşların gündeminde yer alan konulardan biri emekli maaşı ne zaman yatacak sorusu oluyor. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşları, emekli tahsis numaralarının son iki hanesi dikkate alınarak yatırılıyor.

BAĞ-KUR emeklilerinin emeklilik tahsis numarasının son hanesi 5, 7 ve 9 olanlar; her ayın 25’inde alıyor. Tahsis numarası 3 ve 1 ile bitenler ise maaşlarını 26’sında alabiliyor. Emekli tahsis numarasının son hanesi 4, 6 ve 8 olanların maaşı ise 27’sinde yatırılıyor. BAĞ-KUR için yatırılan maaşların son ödeme günü ise 28’i oluyor. Bu günde ücretleri yatırılacak kişiler ise emeklilik numarasının sonu 0 ve 2 olanlar.

SSK emeklilerinin maaş günleri de yine tahsis numarasının son rakamına bağlı olarak belirleniyor. Ücretlerin yatırılacağı günler ise şu şekilde;

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ÖDENECEK FARK NE KADAR OLACAK?

Bir emeklinin kök maaşı, 6 bin lira ise bu kişiye 10 bin lira ücret verildiğinden dolayı aradaki yüzde 66 fark ödenmiş oluyor. Fakat 6 bin lira kök maaşa sahip olan bir kişiye 13 bin lira verildiğinde ise bu fark dolayısıyla yüzde 116’ya yükseliyor.

KÖK MAAŞI 12-13 BİN LİRA OLANA ZAM VAR MI?

Kök maaşa yapılan zammın ardından maaşı 12-13 bin lira olan vatandaşlar için değişiklik yapılacağı düşünülmüyor. Beştepe’de gerçekleştirilecek olan toplantının gündeminde seyyanen zammın yer almayacağı açıklandı.  

SSK KÖK MAAŞ HESAPLAMASI NASIL YAPILIYOR?

Emekli vatandaşlar, SSK kök maaş hesaplaması için e-Devlet’e giriş yapabilir. Arama kısmına ‘4A Emekli Aylığı’ yazdıktan sonra üst sırada çıkan linke tıklanabilir. Açılan sayfada detay bölümüne tıklayıp en alt kısımda yer alan ‘5510 Ek 19 Miktarı’ bölümde yazan tutarı, 10 bin liradan çıkarması gerekiyor. Bu sayede ek ödeme dahil olmak üzere kök maaş ortaya çıkıyor.

BAĞKUR KÖK MAAŞ HESAPLAMASI DETAYLARI

BAĞ-KUR emeklileri, yine e-Devlet’e giriş yaparak BAĞ-KUR kök maaş hesaplaması yapabiliyor. Arama butonuna ‘4B Emekli Aylığı’ yazıp çıkan bağlantıda ‘4B Emekli Aylık Bilgilerinize ait barkodlu belge almak istiyorsanız tıklayın’ sekmesini tıklayabilirsiniz. Sayfanın en altında yer alan ‘Ek Madde 19 İntibak Fark Tutarı’ yazan yerin karşısındaki rakamı, 10 bin liradan çıkarınca kök maaşınızı ek ödeme dahil belirleyebilirsiniz.