Ekonomi

Ev ilanlarında yeni dönem! E-devlet üzerinden yetki verilecek

15 Eylül itibarıyla başlayacak ‘doğrulanmış ilan’ uygulamasına göre, mülk sahibi e-Devlet üzerinden emlakçıya yetki verecek. Yetkinin süresi en az 3 ay olacak ve istenirse uzatılabilecek. Birden fazla emlakçı aynı taşınmaz için yetkili olabilecek. Doğrulanmış ilanlar logo ile diğerlerinden ayrışacak.

Konut fiyatlarındaki artış sonrasında ilan sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla bir çok vatandaş mağdur edildi. Kaparo dolandırıcılığı, düşük fiyatlı sahte ilanlarla vatandaşı çekip başka ev pazarlama gibi yöntemlerin önüne geçmek ve vatandaşın mağdur olmasını önlemek amacıyla bu alanda düzenlemeler yapıldı. Ticaret Bakanlığı, ilk etapta ilanlara kimlik doğrulaması getirmiş ve düzenleme 1 Kasım 2023’te yürürlüğe girmişti.

BELGESİ OLMAYANA İZİN YOK

Ticaret Bakanlığı şimdi de 15 Eylül’den itibaren ‘doğrulanmış ilan’ düzenlemesini devreye alıyor. Düzenlemenin esas ve usulleri belli oldu. Uygulamaya göre, konut satacak kişiler, e-Devlet üzerinden kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek. Yetki süresi en az 3 ay olacak, süre aynı ekrandan uzatılabilecek. Böylece emlakçılar da aldıkları yetkiyle sitelere ilan girebilecek. Yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak.

LOGO İLE AYRIŞACAK

İlan platformlarınca, yetki doğrulama uygulamasına ilişkin teknik çalışmalar 15 Eylül’e kadar tamamlanacak ve sistem bu tarihten itibaren devreye alınacak. Doğrulama yapılarak yayımlanan ilanlarda, “Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nden (EİDS) yetki doğrulamasının yapıldığı” yönünde bir logoya veya ibareye yer verilecek. Yetki belgesiz faaliyet gösteren emlak işletmelerinin, idari yaptırıma maruz kalmamak için bu tarihe kadar belge alması önem taşıyor.

KİRALIK İÇİN DE ZORUNLU

EİDS yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak. Günlük kiralık taşınmazlar ile henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut GYO konut projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar gibi herhangi bir sebeple tapusu bulunmayan taşınmazlar uygulamaya dahil olmayacak. Tapusu bulunmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar, platformlarda yer alabilecek ancak bu taşınmazlara ilişkin ilanların girişinde, taşınmazın tapu kaydının olmadığına ilişkin bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda da belirtilecek.

BİRDEN FAZLA EMLAKÇI TERCİH EDİLEBİLECEK

Uygulama, 1 Ocak 2025’ten itibaren tamamen devreye alınacak ve bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecek. Aynı taşınmaza ilişkin, birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. İlan platformlarında aynı taşınmaza ilişkin başka ilan bulunması durumunda, diğer ilana ait fiyat bilgilerini içeren kısa yollara veya linklere yer verilecek. e-Devlet yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün olacak, fakat yetkilendirmenin iptali halinde ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacak. İlanın yenilenmesi durumunda yetkilendirmeye ilişkin sorgulamalar tekrar gerçekleştirilecek.

SAHİBİNDEN İLANLARDA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Mülk sahibi, taşınmazı kendisi satmak isterse kimlik doğrulaması yapması gerekecek. Bu kapsamda emlak portalları gerçek kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını; tüzel kişinin unvan ve telefon numarasını üyelikten veya ilanın yayımlamasından önce doğrulayacak.

YAYINDA OLANA ŞART DEĞİL

Uygulama devreye alındığı anda yayımda olan ilanlar kalmaya devam edecek. Yayımdaki ilanların yenilenmesi durumunda ise EİDS üzerinden yetkilendirmeye ilişkin sorgulama gerçekleştirilecek.