Gündem

Eylül-Ekim aylarına dikkat! Bu aylardan sonra talep artacak, fiyatı yükselecek!

Ev alma hayali kuran kişilerin dikkatine! Ev almak için Eylül-Ekim ayları son fırsatı olabilir. Uzmanlar son yapmış oldukları değerlendirmede konut piyasasında yaşanan durgunluğa dikkat çekerek, bu konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar işte sizlerle

Konut fiyatları son 7 aydır enflasyonun altında artış göstermesine dile getiren uzmanlar, inşaat maliyetlerinde yaşanan artışların konut fiyatlarının da üzerine çıktığını belirterek, konut üretimi yapan müteahhitlerin kardan vazgeçerek satış yapmasına yol açtığına dikkat çektiler.

Sıfır ve ikinci el konut piyasasının son 7 aydır enflasyonun altında artış göstermesine neden olarak mevduat faizlerindeki yükselişe gösteren uzmanlar, konut sahiplerinin mevduat getirilerinin yüksek olması nedeniyle mevcut konutlarını piyasanın daha altında satarak elden çıkartmaya başladıkları değerlendirmesinde bulundu. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı ise konu ile ilgili Milliyet’e konuşarak şu değerlendirmede bulundu.

Özelmacıklı, özellikle son dönemlerde enflasyon ile birlikte inşaat maliyetlerinde önemli bir artış olduğunu dile getirerek, inşaat maliyetlerini en çok da işçilik endeksinin etkilediğini belirtti. Mayıs ayı verilerini anımsatan Özelmacıklı, yıllık inşaat maliyet endeksine baktığımızda yüzde 72,78 seviyesinde artışlar yaşandığına dikkat çekerek; “Mayıs ayında Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksine baktığımızda konut fiyatlarının reel bazlı düştüğünü görüyoruz. Yıllık bazda konut fiyatlarının enflasyondan arındırıldığında yüzde 14,9 seviyesinde ucuzladığını söylemek mümkün” açıklamasında bulundu.

Bu dönemde müteahhitlerin karının azaldığını dikkat çeken Özelmacıklı, “Ben bu dönemin konut alımında bir fırsat dönemi olarak değerlendiriyorum” diyerek “Yıl sonuna doğru mevduat faizlerinde düşüşleri görüyor olacağız. Şu anda ikinci el gayrimenkullerde ve müteahhitler tarafından tamamlanmış, taksitle satılan yerlerde çok önemli bir alım avantajı vadediyor.

NOT: Haber kanalımızda yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir. Sadece güncel veriler ışığında meydana gelen olası değerlendirmeler ve güncel bilgilerdir.