Gündem

Gizemli antik kente dijital bakış

Efes Deneyim Müzesi teknoloji, tasarım ve sergi alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden sayılan MONDO-DR Awards’ta En İyi Müze seçilerek adını dünyaya duyurdu. Biz de İzmir’in Selçuk ilçesi, Efes Antik Kenti’nin içindeki müzeye gidip tarihte yolculuğa çıktık.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Efes Antik Kenti, insanlık tarihinin en iyi korunmuş arkeolojik kentlerinden. Antik Akdeniz medeniyetinin günlük hayatı, ticareti, dini ritüelleri, kültürleri ve sanatı hakkında değerli bilgiler sunan kentin hikâyesi, Efes Antik Tiyatro’nun karşısında açılan Efes Deneyim Müzesi’nde ziyaretçilere 17 farklı dilde anlatılıyor. Müze ‘immersive’ (sürükleyici) teknolojilerle antik kentteki günlük hayatı adeta gerçekmiş gibi deneyimlemenizi sağlıyor.

Türk ve yabancı mimarlar, küratörler, tasarımcılar, sanatçılar, teknoloji uzmanları, tarihçiler ve arkeologlardan oluşan bir ekip tarafından tasarlanan müzeden kulaklığınızı takıp içeri girdiğinizde önce müzenin genişliği dikkatinizi çekiyor. Üç ayrı salonda dolaşırken dinlediğiniz metinler, kulaklıklardan gelen sesler ve alandaki ses efektleriyle destekleniyor.