Yaşam

Güneş yanığına, kaşıntıya kabak çekirdeği çaresi! Ünlü profesör çinko şart dedi

Yaz aylarında deniz, kum ve güneş derken cildimiz tahriş ve yanıklarla kaplanabilir. Ödem bile yapabilir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, güneş alerjisinden kurtulmanın anahtarının çinko olduğunu belirtti.

Güneş alerjisi, güneşle temastan sonra kızarıklık olarak belirti gösterir. Kaşındaü ağrı ve deride sıcaklığın artması; ciltte yanma, şişlik ve halsizlik de görülebilir.

Güneş alerjisi olanlar için yaz tatili kabustur. Henüz kesin bir çözümü yok ama doğal yollar da var. Güneş alerjisinin ileri safhalarında iltihaplanma da görülebilir.

Güneş ışığında bulunan UVB, deri altı tabakalarda serbest radikallerin oluşumuna neden olan reaksiyonları tetikler. Bu da histamin salgısına neden olur. Bu yüzden ödem de gelişebilir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’na göre, çinko, aynı zamanda serbest radikalleri nötralize ederken (antioksidant), histamin salgılanması üzerinde de anti-histaminik etkisini göstererek güneş alerjisinin gelişmesine engel olabiliyor.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, “Çinko esansiyel bir mineraldir. Günlük tükettiğimiz gıdalar üzerinden düzenli olarak almak zorundayız. Çünkü çinko vücudumuzda depolanmaz. İnsan vücudunun ortalama günlük ihtiyacı 15mg.

Deri üzerine sürülen kremlerin birçoğunda çinko bulunur.

Çinko eksikliği şikâyeti olanlar özellikle bazı tahıllara karşı tüketimlerinde ölçülü olmaları gerekir. Bunun sebebi fitik asit bakımından zengin olan buğday, soya, mısır gibi gıdaların çinko, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi minerallarin emilimini azaltmasıdır.