Ekonomi

Kayıttan kaçana ceza yağacak

Yeni vergi paketinde kayıtdışı ekonomiyi önlemeyi hedefleyen cezaların arttığı görülüyor. Buna göre kirayı elden ödeyene ceza artırılırken fiş, fatura kesmeyen işletmelerin de cezası yükseliyor. Tahsilat ve ödemelerini finans sistemi içinde yapmayanların cezası ise toplam tutarın yüzde 5’inden 10’una çıkarılıyor.

VERGİ paketinde kayıtdışılıkla mücadele çerçevesinde cezalar artırılıyor. Elden kirayı ödeyenlerin de cezası artıyor. Vergi yasa teklifine göre tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymama cezası tutarın yüzde 5’inden 10’una çıkarılıyor. Üst sınır da 8.7 milyon liradan 20 milyon liraya yükseltiliyor. Bu zorunluluğu aykırı bir şekilde ödeme yapanların durumu ödemeyi takip eden 5 işgünü içinde kendiliğinden idareye bildirmesi halinde ödemede bulunan adına özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

FİŞ KESMEYENDEN 914 MİLYON TL ALINDI

Vergi paketiyle, fiş, fatura kesilmemesinin cezası artırılıyor. Vergi paketi için hazırlanan etki analizinde yapılan denetimlerin sonuçları da paylaşıldı. 2023 yılında fiş, fatura kesmeyen 130 bin kişiye toplam 1 milyar 876 milyon lira, 2024 yılında ise yaklaşık 53 bin kişiye toplam 974 milyon liralık özel usulsüzlük cezası kesildi. Vergi paketinde mal teslimi ve hizmet ifalarına ilişkin para transferlerinin başkasına ait banka hesaplarına yapılması durumunda banka hesabını kullanan ve kullandıran adına özel usulsüzlük cezası getiriliyor. İşleme konu tutarın yüzde 10’u oranında ceza kesilebilecek. Başkasının POS’unu kullananların da cezası artırılıyor. Vergi paketinin etki analiz raporuna göre, 2023 yılında tahsilat ve ödemelerini banka üzerinden yapmayanların da içinde olduğu 524 bin kişiye toplam 3 miyar 385 milyon lira, 2024 yılında ise yaklaşık 210 bin kişiye toplam 1 milyar 516 milyon lira özel usulsüzlük cezası kesildi.