Ekonomi

Konutta doğrulanmış ilan dönemi başlıyor! Emlak sektöründe dolandırıcılığa dur diyecek! Tüketiciyi yanıltan manipülasyonlara dur diyecek

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeye göre emlak ve konut sektöründe doğrulanmış ilan dönemi başlıyor. Buna göre evini satmak isteyen ve emlakçılarla çalışmak isteyen mülk sahipleri yetkiyi e – Devlet üzerinden verebilecek. 15 Eylül itibariyle hayata geçirilecek bu düzenlemenin fiyat manipülasyonlarının önüne geçeceğini ifade eden sektör yetkilileri bu sistemin piyasada dolandırıcılığın da önüne geçeceğini söyledi.

1 Kasım 2023'te devreye giren Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) ilk fazı olan kimlik doğrulamasından sonra sıra ikinci fazı olan yetki ve yetkilendirme doğrulamasına geldi. 15 Eylül'de kısmen hayata geçirilecek düzenleme yıl sonunda ise tam anlamıyla devreye girecek. Yeni düzenlemede konutunu emlakçıya verecek olan ev sahibi, e-devlet üzerinden emlak işletmesinin Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi numarasını girip emlak işletmesini de yetkilendirecek.

KAYIT DIŞI EMLAKÇILIĞIN ÖNÜNE GEÇECEK

Emlakçı da almış olduğu yetkiyle bu ilanı emlak sitelerine girebilecek. Kişiler kendi ya da birinci derece akrabalarına ait gayrimenkullerin dışındaki tüm kiralanacak veya satılacak gayrimenkuller için emlakçı yetkilendirecek. E-devlet üzerinden yapılacak yetkilendirmeler 3 ay sürecek ve hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacak. Tapusuz taşınmazlar bu uygulamaya dâhil edilmeyecek. 15 Eylül'de emlak sektöründe doğrulanmış ilan dönemine geçilmesinin kayıt dışı emlakçılığın önüne geçeceğini belirten Emlak Piyasası Uzmanı Ömür Özbilge, hayata geçirilecek düzenlemenin sahte ilanlarla dolandırıcılık ve fiyat manipülasyonlarının da önüne geçeceğini dile getirdi.

SAHTE İLANLARLA DOLANDIRICILIK DEVRİ SONA ERİYOR

Özbilge, Bu düzenleme ile ilan sitelerinde gördüğünüz ilanların hiçbirinin tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacağını ifade ederek, “Konut satacak kişi e-Devlet üzerinden kiralamak istediği mülkü seçerek emlakçıyı yetkilendirecek. Yetkilendirilmiş emlakçılar da bu satışlara aracılık edecek. Böylece, sahte ilanların önüne geçilmiş olacak ve internet üzerinden konut dolandırıcılığı ile fiyat manipülasyonları da engellenmiş olacak” açıklamalarında bulundu.

Yeni getirilen düzenleme işe ev satmak isteyenlerin artık sadece 1 emlakçı ile çalışacaklarını söyleyen Özbilge, ev sahibi ve emlakçılar arasında imzalanan yetki sözleşmesi ile ilan açılmış olacağını kaydetti.

MAĞDURİYETLERİ ORTADAN KALDIRACAK

Bu düzenlemenin 15 Eylül itibariyle yürürlüğe girse de ocak ayına kadar oturtulmaya çalışılacağını aktaran Özbilge, aynı zamanda 5. Seviye Taşınmaz Yetki Belgesi olmayanların da ilan giremeyeceğini söyledi. Özbilge bu yeni düzenlemenin piyasayı toparlayacağını ve olumlu etkileri olacağını dile getirirken; “Sahte daire, iş yeri, depo ilanları çok fazla dolaşımda ve vatandaşlar bu yüzden dolandırılarak mağdur oluyorlar. Yeni düzenleme ilk olarak bunun önüne geçecek. Emlakçılık belgesi olmayıp da emlak işinde olan çok fazla insan da bulunuyor. Yeni düzenleme bu gibi birçok fırsatçılığın ve dolandırıcılığın da önüne geçmeyi hedefliyor” dedi.

İLAN SİTELERİNDE YETKİ BELGESİ OLMAYAN İLAN VEREMEYECEK

Özbilge, bunun yanı sıra bazı ilan sitelerinin de yine aynı kararı uygulayacağını vurgulayarak, Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olmayan kişileri kiralık ilan platformlarında ilan açmasına izin vermeyeceğinin de altını çizdi. Atılan bu adımların emlak sektöründe daha iyi hizmet sunmasını sağlayacağını sözlerine ekleyen Özbilge, Adana’da temmuz ayı enflasyon rakamlarının açılmasının ardında Adana’nın merkez ilçelerinde kira oranlarının de belli olduğunu söyledi.

ADANA’DA KONUT VE KİRA FİYATLARI YÜKSELİŞTE

Adana’nın merkez ilçelerinde 2+1 dairelerin kiralık fiyatlarının 12 bin liradan başlayıp 30 -35 bin lira bandında olduğunu söyleyen Özbilge, fiyatların geçtiğimiz yıla göre neredeyse yüzde 50 civarında artış gösterdiğini aktardı. Özbilge, Adana’da kira fiyatlarında yine zirveyi gördüklerini ifade ederek konut satış ihtiyacının önümüzdeki 2 aylık süreçte konut kredilerinin düşmesiyle artış yaşayacağını ön gördüklerini söyledi.

Özbilge, “Depremden sonraki 1 2 aylık süreçte ev satışları arttı ve şu an da yine satışlarda zirveyi görüyoruz. Konut kredilerinde ekim kasım aylarında düşüş yaşanacağı bekleniyor. İlerleyen süreçte ev satışlarının da artacağını söylemek mümkün. Adana’da ev satın almak istediğinizde 2+1 ev fiyatları 2 – 3,5 milyon liradan; 3+1 evlerde ise 2,5 milyon liradan satılıyor. Turgut Özal Bulvarı civarındaki evler 5 milyon liradan başlıyor, 7,5 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Site içi, havuzlu daireler ve villalar da 5.5 milyon liradan başlıyor 8 9 milyon lira bandına kadar çıkıyor. Triplex villalar da aşağı yukarı 10 milyondan başlıyor. 15 milyon liraya kadar çıkıyor.” Açıklamalarına yer verdi.

"KKTC bölgenin Miami’si"

Özbilge, Kira kontratlarının e devlet üzerinden yapılmasının sektöre etkilerinin olumlu olacağını değerlendirirken kira davalarında da işe yarayacağını sözlerine ekledi.