Ekonomi

Kriptoda kan kaybı sürüyor

Küresel piyasalar, ABD’de açıklanan verilerin ekonomide durgunluk endişesini beslemesiyle negatif seyrediyor. Piyasalarda yaşanan bu çalkantı ise spot Bitcoin borsa yatırım fonlarındaki (ETF) çıkışı tetikledi. Bitcoin 60 bin doların altında dalgalanırken, kripto varlıkların borsa yatırım fonlarından milyar dolarlık çıkışlar yaşanıyor. Bloomberg verilerine göre 12 spot Bitcoin ETF’den son sekiz günde yaklaşık 1.2 milyar dolarlık çıkış yaşandı. Kripto piyasası, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararına ilişkin ipucu verecek enflasyon verilerine odaklanmış durumda.

Bitcoin’in değeri son bir haftada yüzde 4.3, Ethereum’un değeri yüzde 5.3 geriledi. Bitcoin spot ETF’lerinden geçen hafta 706 milyon dolarlık net çıkış yaşandı. Bitcoin dün ise yüzde 0.8 artışla 54 bin 924 dolar seviyesinde işlem gördü. Çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyon verisine kadar Bitcoin’in 53-57 bin bandında dalgalanması bekleniyor. İkinci en büyük kripto varlık olan Ethereum ise dün yüzde 0.6 artışla 2 bin 317 dolardan alıcı buldu. Ethereum spot ETF’lerinde yaşanan net çıkış ise 91.04 milyon doları buldu.

Bloomberg verilerine göre, 12 spot Bitcoin ETF’den 6 Eylül’e kadarki 8 günde yaklaşık 1.2 milyar dolarlık çıkış yaşandı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Bitcoin ETF’lerine verdiği onayın ardından lider kripto varlık mart ayında 73 bin 798 dolarla rekor kırmıştı.