Ekonomi

Küçük işletmelere ‘enflasyon’ muafiyeti

Enflasyon düzeltmesiyle amaçlarının, ‘mali tabloların gerçek durumu ifade eder hale gelmesini sağlamak’ olduğuna dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, özellikle küçük işletmelerin bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için yeni kararlar aldıklarını duyurdu. Buna göre, 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerin, 2024 ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek olmayacak.

Enflasyon muhasebesinde küçük işletmelere kolaylık sağlamak amacıyla yeni kararları devreye alacaklarını duyuran Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, TÜRMOB gibi iş dünyası ve meslek kuruluşlarının talepleri üzerine uygulamaya aldığımız ‘enflasyon muhasebesi’nde yeni bir aşamaya geldik. Küçük işletmelere yönelik aldığımız kararla, yaklaşık 1.5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz” dedi. Şimşek’in açıklamalarına göre böylece, 2023 sonu itibarıyla cirosu 50 milyon TL’nin altındaki işletmelerin 2024 ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek olmayacak.

‘Enflasyon muhasebesi’, paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulması olarak tanımlanıyor.