Yaşam

Küfleneyen asma yaprağı için tek kullanımlık tüyo; Buzdolabına koymadan önce sap kısımlarına bunu yapın

Yaprak sarma, bize emek olmadan yemek olmaz deyimini anlatan en önemli yemeklerden. Zahmetli ancak leziz. Yaprağından başlayarak içinin doldurulmasına kadar birçok işlem yapılmalı. Bazı yapraklar da daha saklanmadan küflenir. Küflenmeden uzun süre yaprak saklamanın da bir tüyosu var.

Asma yapraklarını saklarken en ince ayrıntıları derledik. Yaprakların güneş ışığından ve nemli ortamlardan uzak tutulması gerekir. Böylece asma yaprağı tazeliğini koruyabilir.

Asma yaprağını uzun süre saklamanın ön koşulu onları belli işlemlerden geçirmektir. Asma yapraklarını tuzlu ya da tuzsuz bir şekilde hazırlanır ve sonra serin bir ortamda saklanır.

Buzdolabına koymadan önce asma yapraklarının sap kısımlarının uzun bırakılması önemli bir detaydır. Bu işlemde yapraklar yıkanmaz ve temiz bir bezle silinir. 10 tane asma yaprağını üst üste koyun ve dörde katlayın. Sonrasında kavanozu yarısına kadar soğuk suyla doldurun.

Tıka basa asma yaprakla doldurulan kavanozun kapağı sıkı bir şekilde kapatılmalı. Kavanozların vakumlanması için kaynatma işlemi bu sırada yapılır.

Kavanozların sığabileceği şekilde büyük bir tencere yarısına kadar soğuk suyla doldurulur. Asma yaprağı olan kavanozların kapağı aşağı gelecek şekilde su oldu tencereye yerleştirilir.

15 DAKİKA SONUNDA 24 SAAT BEKLEMELİ Yaklaşık 15 dakika sonra kavanozlar tencereden çıkarılır ve kapakları aşağıda olacak şekilde düz bir yere koyulur. Bir gün boyunca bu şekilde bekletilen kavanozlar, asma yapraklarınızın taze şekilde saklanması için hazır olur.