Gündem

Kur Korumalı Mevduat'ta Vergi İstisnası Sona Erdi! Yeni karar Resmi Gazete’de Yayınlandı!

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında gerileme devam ederken, KKM için yeni hamle Resmi Gazete’de yayınlandı! Ekonomistler ise bu konu ile ilgili değerlendirmede bulunarak, KKM’nin yılsonuna kadar 25 milyar dolara inebileceği öngörüsünde bulundular. Ayrıntılar işte sizlerle…

Ekonomi Gazetesi'nde yer alan bilgilere göre, KKM’den çıkış dahilinde 1 Temmuz öncesinde KKM ve katılım hesaplarına uygulanan kurumlar vergisi istisnası bu tarihte son bulduğu bilgisi yer alırken, 17 Temmuz’da TCMB, KKM hesaplarına uygulanan faiz alt sınırını politika faizinin yüzde 80’inden yüzde 70’ine indirdiği ve aynı zamanda da “ek getiri” ödemelerinin yapılmayacağı bilgisine ulaşıldı. Bu durumda, 22 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak koşuluyla, KKM için faiz alt sınırı yüzde 40’tan yüzde 35’e gerilediği gözlemleniyor.

QNB Finansbank ekonomistleri tarafından yayınlanan verilere göre, temmuz ayının son haftasından itibaren, haftalık KKM itfa tutarları 6.5 milyar dolar civarına yükselmesi bekleniyor. Ekonomistlerin yayımladıkları rapordan elde edilen bilgilere göre yenileme oranı geçen haftalardaki gibi düşük kalırsa eğer, KKM stokundaki haftalık düşüşün 3 milyar dolar civarına yükselmesi bekleniyor.

Kur Korumalı Mevduat'ta Vergi İstisnası Sona Erdi!

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında gerileme devam ederken, KKM için yeni hamle Resmi Gazete’de yayınlandı. Resmi Gazete’den duyurulan karara göre, Kur korumalı mevduata (KKM) uygulanan vergi avantajı kaldırıldığı ve söz konusu hesaplar için yüzde 5-7,5 arasında stopaj uygulanacağı bilgisi yer alıyor. Bu durumda da kur korumalı vadeli mevduat hesapları ile döviz tevdiat hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplanırken, 6 aya kadar (6 ay dahil olmak üzere) vadeli olanlarda %7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil olmak üzere) vadeli olanlarda %5, Altın cinsinden mevduat hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarında 6 aya kadar (6 ay dahil olmak üzere) vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil olmak üzere) vadeli olanlarda yüzde 5 stopaj uygulanacağı bilgisi verildi.