Gündem

Norveç Varlık Fonu 3 hissede satışa gitti!

Norveç'in dev varlık fonu, Meta Platforms Inc, Novo Nordisk A/S ve ASML Holding NV'deki hisselerini azaltma kararı aldı. Norveç Varlık Fonu'nun yöneticisi Norges Bank Yatırım Yönetimi tarafından açıklanan verilere göre, bu dev portföyde çeşitli küçülmelere gidildi.

Norveç Varlık Fonu, Meta Platforms Inc'deki sahipliğini yıl ortasında yüzde 1,22'den yüzde 1,18'e düşürdü. Küresel teknoloji şirketine olan yatırımını azaltan fon, Meta'daki payını küçük bir oranda geriletti.

Novo Nordisk ve ASML'deki Hisselerde de Azalma

Fon ayrıca, Danimarkalı ilaç devi Novo Nordisk A/S'deki hissesini de 31 Aralık'taki yüzde 1,87'den yıl ortasında yüzde 1,75'e düşürdü. Benzer bir şekilde, yarı iletken ekipman üreticisi ASML Holding NV'deki hisseleri de yüzde 2,61'den yüzde 2,54'e geriledi.

Varlık Fonunda Yılda İki Güncelleme Yapılacak

Norges Bank Yatırım Yönetimi, portföy içeriğini geleneksel olarak yıllık olarak güncelliyordu, ancak artık bu güncellemeleri yılda iki kez yapacağını açıkladı. Haziran sonunda fonun en büyük üç hisse senedi yatırımı Apple Inc., Microsoft Corp. ve Nvidia Corp. oldu.

Fonun Portföy Dağılımı ve Global Yatırımları

Haziran ayı itibarıyla dünya genelinde 8.800'den fazla şirkette hisse sahibi olan Norveç Varlık Fonu, tüm yatırımlarının yüzde 72'sini hisse senetlerine ayırırken, yaklaşık yüzde 26'sını sabit gelirli varlıklarda değerlendiriyor. Fonun 2024 yılının ilk yarı sonuçları, Çarşamba günü açıklanacak.