Ekonomi

Sahte altın dolandırıcıları piyasayı sardı! Gerçeğini sahtesinden ayırt etmek mümkün mü?

Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte son yıllarda artış gösteren sahte altın ihbarları da çoğalmaya başladı. Gerçeği ile sahtesinin ayırt etmenin pek mümkün olmadığını belirten kuyumcular vatandaşların dikkatli olması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğünlerde yaşanana artışlarda düğünlerin vazgeçilmezi olan altın son yıllarda dolandırıcıların radarına girdi. Gerçeğinden ayırt edilmesi mümkün olmayan sahte altınlar piyasaya sürülerek birçok kişiyi mağdur ederken; kuyumcular vatandaşları uyardı. Altının sahtesi ve gerçeğini bir bakışta anlamanın zor olduğunu belirten kuyumcu Meltem Menekşe, kuyumcuların bu süreçte mihenk taşını kullandığını ifade etti. Mihenk taşının yanı sıra altının cam üzerinde çıkardığı sesten de anlaşıldığını aktardı.

MADDİ KAYIPLARIN ÖNÜNE GEÇİYOR

Vatandaşların sahte altından korunması için bazı adımlar atması gerekiyor. Güvenilir kuyumculardan alışveriş yapmak, altının gerçekliğini kontrol ettirmek ve internet üzerinden alışverişlerde dikkatli olmak bu adımlardan bazıları. Özellikle düğün sezonunda altın alışverişi yaparken bu uyarılara dikkat etmek büyük önem taşıyor. Sahte altın tehlikesine karşı bilinçli olmak, maddi kayıpların önüne geçmek için hayati önem taşıyor.

GÜVENİLİR YERDEN ALIŞVERİŞ YAPILMASI GEREK

Menekşe, sahte altının yanı sıra düşük ayarlı altın tehlikesine karşı da vatandaşları uyarıyor. Bu dönemde güvenilir kaynaklardan alışveriş yapmak, sahtecilikten korunmanın en önemli yollarından biri olarak öne çıkıyor. Vatandaşların mağdur olmaması için bilinen tanıdık esnaftan alıveriş yapması gerektiğini ifade eden Menekşe, özellikle internet üzerinde altın dolandırıcılığının çok fazla olduğunu ve internetten yapılan altın alışverişlerinde sahte ve düşük ayarda altın ile karşılaşabileceğini vurguladı.

KUYUMCULARIN ANLAMASI DA PEK MÜMKÜN DEĞİL

"Bazen biz bile internet üzerinden satın alınan altınların ne kadar gerçek ne kadar sahte olduğunu anlayamıyoruz" diyen Menekşe, "İnternet üzerinden satın alınan altınlarda sahtelikten ziyade ayarı da düşük olabiliyor. Bu nedenle vatandaşları özellikle düğün mevsiminde altın alış verilerinin arttığı şu zamanlarda tanıdığınız, bildiğiniz ve güvendiğiniz yerden altın almanızı her zaman tavsiye ediyoruz.” açıklamasına yer verdi.

BÜTÇE ÖNCEDEN AYARLANIYOR

Düğünlerin olmazsa olmazlarında olan altında da yine takı takmak isteyen aileler kuyumcuda bütçelerine göre altını alabiliyor. Kuyumcu Sait Canpolat, ortalama takı setlerinin 30 gram ağırlığında 22 ayardan oluştuğunu ifade ederek, “ Altın takı setleri ailelerin maddi durumunda göre değişiklik gösteriyor. Toplamda 500 -700 bin liraya altın alan da var 200 -250 bin lira civarında yapan da oluyor. Gaziantep’te aileler genelde altın için bütçeyi önceden ayarlamış oluyorlar” açıklamalarına yer verdi.

HER BÜTÇEYE GÖRE ALTIN VAR

Canpolat bu fiyatların da 300 -450 bin lira civarında değiştiğini vurgulayarak Gaziantep’te her bütçeye uygun altın üretildiğini ve daha ekonomik takıların da mevcut olduğunu sözlerine ekledi. Canpolat, “Hem teknolojinin gelişmesi hem de maddi el verişten dolayı içi boş olarak tabir ettiğimiz 20 -25 gram ağırlığında olan takı setleri de son zamanlarda piyasada yerini aldı. Son zamanlarda bunlara da ilgi çok fazla arttı. Genelde bu altın seterinin fiyatları da aşağı yukarı 80 bin lira civarında değişiklik gösteriyor” dedi.