Ekonomi

Sihirli kutu gibi! Cep telefonunun az bilinen 7 gizli özelliği

Cep telefonları, video çekme, canlı yayın yapma, oyun oynama, ses kaydı alma ve modem işlevi görme gibi hemen herkesin bildiği klasik özelliklerin ötesinde adeta sihirli bir kutu gibidir. Bu nedenle, her fırsatınızda farklı menüleri incelemeniz size hayatınızı kolaylaştıracak, üretkenliğinizi artıracak ve eğlencenizi ikiye katlayacak yeni kapılar açacaktır. Biz de buradan hareketle telefonlarda bulanan bazı gizli özellikleri inceledik.

EKRAN KAYDI ALMA

Birçok kişi ekran görüntüsü almayı biliyor, ancak ekran kaydı özelliğini bilen az sayıda kişi var. Bu özellik, bir video oluşturmak veya çevrimiçi bir toplantıyı kaydetmek gibi durumlarda çok kullanışlıdır. Telefonunuz iPhone ise önce ayarlara, sonra denetim masasına geliyoruz. Ekran kaydını bulunuyoruz ve kaydı başlatıyoruz. Telefonunuz Android ise yine ayarlara geliyoruz. Orada gelişmiş özellikleri buluyoruz. Burada da ekran kaydedici hemen önünüze çıkıyor. Ekran alıntısı çubuğunu açtığınızda ekran kaydediciyi göreceksiniz.

EKRANI YAKINLAŞTIRMA

Yazıları, dosyaları, görselleri ve videoları daha net ve kolay görmek için ekranı da yakınlaştırabilirsiniz. Bunun için ayarlar menüsüne giriyorsunuz ve ‘Erişilebilirlik’ kategorisini açıyorsunuz. Sonra ‘Görüş İyileştirmeleri’ bölümünü görüntüleyip ‘Büyütme’ kategorisine giriyorsunuz. Artık ekranı yakınlaştırmak için ekrana peş peşe üç kez dokunmanız yeterli.

GÜVENLİ KLASÖR SİSTEMİ

Güvenli klasör, telefonunuzda kişisel fotoğraflarınız, finans bilgileriniz gibi hassas dosyalarınızı meraklı gözlerden korumak için geliştirildi. Bu klasör, şifre veya parmak izi gibi ek bir güvenlik katmanı ile korunuyor. Bunun için ilgili dosya ve fotoğraflarınızın üzerini tıkladıktan sonra, ekranın sağ üst köşesindeki üç nokta işaretine basıyorsunuz. Oradaki ‘güvenli klasör konumuna taşı’ sekmesine tıkladığınızda işlemi başlatabilirsiniz.

WHATSAPP’TA SİLİNEN MESAJI GERİ GETİRME

Önce WhatsApp’ı açıyorsunuz. Sol üstteki üç noktaya tıklıyorsunuz. Oradaki ayarlardan sohbetler kısmına geliyorsunuz. Oradan ‘sohbet geçmişini’ buluyorsunuz ve ‘sohbeti dışa aktar’a tıklıyorsunuz. Orayı tıkladığınızda mesajlarının geri gelmesini istediğiniz kişiyi seçtiğinizde silinen mesajlar geri gelecektir.

VERİ TASARRUF MODU

Bu program, arka planda çalışan uygulamaların veri kullanımını azaltarak internet paketinizin daha uzun süre dayanmasını sağlıyor. Otomatik senkronizasyonu devre dışı bırakan bu mod, aynı zamanda pilinizin ömrünü de uzattığı gibi düşük sinyalli alanlarda telefonunuzun daha iyi performans göstermesinin önünü açıyor. Bunu aktif hale getirmek için ayarlardan veri kullanımına geliyorsunuz ve önünüze çıkan ‘veri tasarrufu’ sekmesini açıyorsunuz.

CANLI ÇEVİRİ

Bu özellik de gerçek zamanlı olarak konuşmaları bir dilden diğerine çevirmeyi sağlıyor. Farklı dilleri konuşan kişilerle sohbet ederken, ‘Canlı Çeviri’yi kullanarak anında çeviri alabilir ve konuşabilirsiniz. Bunun için arama ayarlarından canlı çeviri seçeneğini etkinleştirmeniz gerekiyor.

BİLDİRİM GEÇMİŞİNİ GÖRME

Bildirimleri kaçırdığınızda tekrar görebilir ve hatta sildiğiniz bildirimleri bile geri yükleyebilirsiniz. Bunun için yine önce ayarlara geliyoruz ve bildirimlere tıklıyoruz. Buradan ‘gelişmiş ayarları’ seçtiğimizde tüm bildirim geçmişleri önümüze çıkıyor.