Ekonomi

Taşınacaklar dikkat! Maliyet arttı, fiyat tarifesi yok, pazarlık yapın

Evini ya da işyerini değiştirmek isteyenlerin önemli gider kalemlerinden biri de nakliye ücretleri. Son yıllarda hızla artan satılık ve kiralık ev fiyatlarına paralel olarak nakliye için ödenen ücretler de arttı. Taşınma telaşında olanlar nakliye süresince yaşayacakları sorunlar ile ilgili ne yapmaları gerektiğini ise tam olarak bilmiyor. Söz verdiği günde, saatte gelmeyen nakliyeciler, işi bitirmeden gidenler, son dakika arayıp fiyat değiştirenler, kaybolan ürünler, zarar gören duvarlar, kapılar ve montaj parası aldığı halde montaj yapmayan firmalar... Peki vatandaş bu konuda nelere dikkat etmeli? Fiyatlar nedir? Sigorta imkanı var mı? İşte detaylar...

FİYAT TARİFESİ YOK

Nakliye sürecinin en zor yanlarından biri ise maliyet. Zira son dönemde artan enflasyon nakliye fiyatlarını da etkilemiş durumda. Ayrıca evden eve nakliye işinde bir fiyat tarifesinin bulunmaması da bu durumu zorlaştırıyor. 1995’ten beri nakliye işi yaptığını belirten Sarıoğlu Nakliyat’ın sahibi Kemal Sarı, “Bizde kilometre (km) başına bir fiyat tarifesi yok. Fiyatlar taşınacak evin büyüklüğüne ve eşyaların gideceği evle olan mesafeye göre belirleniyor. Ancak bu sektörde bir kriter uygulamak çok zor. Evdeki eşyalar, asansör olup olmaması, paketleme yapılıp yapılmayacağı vs. gibi konular fiyatları etkiliyor” dedi.

Posta'da yer alan habere göre; taşınma süreci bütçeye ek yük getirdiği kadar zahmetli de. O yüzden planlı ve sıkı bir hazırlık yapılmalı. Taşınma işini en çok zorlaştıran şey ise eşyaların nakliyesi. Güvenilir bir firma bulmak kadar, eşyaların sağ salim taşınmasını sağlayacak şekilde paketlenmesi de önemli. Bu süreçte eşyalar zarar görebildiği gibi, eşyaların geç gelmesi ya da hiç gelmemesi yani kaybolması gibi sorunlar da yaşanabiliyor. Ya da anlaşılan gün ve saatte gelmeyen nakliyeciler, süreci daha da karmaşık hale getirebiliyor.

ELEMAN SAYISINA GÖRE

Taşımacılığın çok fazla çeşidinin olduğunu dile getiren Sarı, “Kimi taşımacılık basit diye tabir ettiğimiz yani eşyanın hazır olduğu, 2-3 elemanın tutulduğu bir yöntemle yapılır. Kimisinde ise önceden eve bir uzman gider, eşyaları ölçüp biçer, hatta paketlemenin bile yapıldığı taşımacılık hizmetleri var” dedi. Fiyatı etkileyen bir diğer unsurun da asansör olduğunu belirten Sarı, “Asansör olmadığında fiyat değişir çünkü fazla eleman kullanmak ya da vinç kiralamak gerekir. Vincin gelmesi 5 bin liradan başlıyor, yanında operatörüyle geliyor, saatlik ücret alıyor” diye ekledi.

YÜZDE 60’I SİGORTA TERCİH EDİYOR

Taşınma sırasında zarar gören eşyalarla ilgili de konuşan Sarı, “Aslında artık birçok firma sigorta poliçesi yaptırıyor. Bunun maliyetini vatandaş ödüyor. Fiyatlar eşyanın maliyetine göre değişiyor. Vatandaşların yüzde 60’ı sigorta yaptırmayı tercih ediyor. Ayrıca bazı firmalar sigortası olmasa bile, bir eşya zarar gördüğünde kendileri karşılıyor” dedi. Son yıllarda nakliye firmalarının eşyaları paketleme hizmeti de verdiğini anlatan Sarı, “Vatandaşların yüzde 70’i eşyalarını nakliye elemanlarına toparlatmayı tercih ediyor, böylece eşyaların zarar görme ihtimali biraz azalıyor” dedi.

İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ VE SAĞLIK SORUNLARI

Evden eve nakliye sektöründe çalışanların da sektöre yönelik sorunları bulunuyor. Bunlardan bazıları şöyle: 1 Bu meslek, ağır yük taşıma ve sürekli hareket gerektirdiği için fiziksel olarak çok zorlu olabilir. Bu da uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir.

Nakliyeciler genellikle uzun saatler çalışıyor ve bu çabaya karşılık aldıkları ücretler düşük olabiliyor. 3 Nakliye hizmetlerine olan talep mevsimsel olarak değişebilir, bu da nakliyecilerin gelirlerinde düzensizliklere yol açıyor.

4 Trafikte karşılaşılan riskler, hırsızlık veya taşınan malların zarar görmesi gibi durumlar nakliyecilerin iş güvenliğini tehdit ediyor. 5 Birçok nakliyeci, sigorta ve sosyal güvence gibi haklardan faydalanamayabilir, bu da mesleki güvencesizlik yaratıyor.

PAZARLIK YAPIN * Piyasada çok fazla nakliyeci var. Aynı yükü, aynı mesafede farklı fiyata taşıyanlar var. Pazarlık yapın. * Mutlaka internetten de araştırma yapın.

* Nakliyat firmasıyla anlaşırken taşınacak eşyalar hakkında doğru ve eksiksiz bilgi vermeye çalışın. Gerekirse nakliyeciye ekspertiz yaptırın. * Yaz aylarında talep çok olduğundan fiyat da yüksek oluyor. Buna karşılık kış aylarında fiyatlar nispeten düşüyor. Ayrıca hafta içi taşınmanın maliyeti daha uygun olabiliyor. * Eşyaların zarar görmesi durumunda firmalar sorumluluk almazsa Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda bulunulabiliyor.

‘AZ EŞYA VAR’ YALANI

Taşınma sürecinde en çok sorun yaşanan konulardan da bahseden Sarı, şunları söyledi: “Örneğin 3+1 bir evde, eşya dolu olmasına rağmen, ‘az eşyamız var’ diyorlar. Hal böyle olunca bizim günlük yevmiye vererek getirdiğimiz elemanlar yetmiyor ya da iş tam süresinde bitemeyebiliyor. Vatandaşların da doğru bilgi paylaşması önemli. Ayrıca vatandaşlar gelen firmaya, evden eve taşıma yetki belgesi olup olmadığını sormalı. Sektördeki birçok çalışan yeterli eğitim veya sertifikaya sahip olmayabilir. Vatandaşlar maddi, manevi zarar görmemek için sertifikalı, belgeli nakliyecileri kullansın.”