Gündem

TCMB Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayınladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayınlayarak, temmuzda yıllık enflasyonun yüksek bazın da etkisi ile tüm ana gruplarda düşüş sergilediğini belirtti. Ayrıntılar işte sizlerle...

Temmuz ayında, enerji grubu, mesken elektrik tarifelerinde yapılan artış ile akaryakıt ve tüp gazdaki otomatik vergi düzenlemesini takiben yüksek fiyat artışıyla öne çıkarken, Gıda grubunda aylık enflasyon yataya yakın seyretti.

Hizmet grubunda aylık fiyat artışı güçlü seyri etkili olurken, alt gruplar genelinde fiyat artışlarının yükseldiği gözlemlendi. Ayrıca, temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, Kur ve iç talep gelişmelerini takiben dayanıklı mal fiyatları ılımlı bir şekilde yükseldiği bildirildi. Mobilya fiyatlarındaki gerileme ise dikkatleri çekti.

Aylık üretici enflasyonu enerji grubu kaynaklı olarak artış gösterirken, yıllık üretici enflasyonu yüksek baz etkisiyle önemli ölçüde gerilediği izlendi.

Yıllık tüketici enflasyonuna katkılar incelendiğinde ise; temel mal, hizmet, gıda, alkol-tütün-altın ve enerji gruplarının katkıları bir önceki aya kıyasla sırasıyla 3,65, 2,88, 2,75, 0,35 ve 0,19 puan azaldığı gözlemlendi.

Öte yandan, mevsimsellikten arındırılmış verilerde, TÜFE ile B ve C göstergelerinin aylık artışları bir önceki aya göre yükselirken, Fiyat artışları, B endeksini oluşturan gruplardan işlenmiş gıdada düşüş eğilimi gösterdi.

Enerji fiyatları temmuz ayında yüzde 10 artarken grup yıllık enflasyonu 4,47 puan düşerek yüzde 80,11 oldu. Meskenlerde elektrik fiyat artış oranı ise yüzde 38 olurken, TL cinsi uluslararası enerji fiyatlarındaki gelişmeler yanında ÖTV ayarlaması sonrasında akaryakıt ve tüp gaz fiyatları aylık bazda sırasıyla yüzde 10,09 ve 9,10 artış izlendi.

Şebeke suyu fiyatları aylık bazda yüzde 3,49 artarken, gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları temmuz ayında yüzde 1,83 artış gördü.

Yıllık enflasyon ise 9,17 puan düşerek yüzde 58,91 olarak açıklandı.

Yıllık enflasyon; işlenmemiş gıdada 13,15 puan, işlenmiş gıdada 5,54 puan gerileyerek sırasıyla yüzde 57,35 ve 60,35 seviyelerinde gerçekleşti.