Gündem

Trump'a suikast girişiminin detayları ortaya çıktı! FBI, gizli servis açıkladı, işte saldırı silahı

ABD başkan adayı Donald Trump'a, mitingde yaptığı konuşma sırasında ateş açıldı. Kulağından yaralanan Trump, kürsüden indirildi. Donald Trump, olaydan sonra yaptığı ilk açıklamada, 'İyiyim ve tıbbi muayeneden geçiyorum.' ifadesini paylaştı. ABD Başkanı Joe Biden da düzenlediği basın toplantısında herkesin saldırıyı kınaması gerektiğini belirterek, 'ABD'de bu tür hastalıklı şiddete yer yok' dedi. ABD'yi sarsan saldırı sonrası FBI ve gizli servis peş peşe açıklamalarda bulundu. İşte saldırı silahı ve detaylar...

ABD'de, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, Pensilvanya'da düzenlediği seçim mitingi sırasında kürsüde konuşurken, silah sesine benzer patlamalar sonucunda sağ kulağından yaralandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Trump, eyaletin Butler şehrinde kürsüde konuşurken, yaklaşık 7 el silah sesine benzer patlama duyuldu.

İlk patlamanın ardından Trump'ın kürsüde sağ kulağını tuttuğu görüldü. Patlamalar devam ederken, korumalar kürsüye atlayarak, Trump'ın etrafını sardı. Patlamalar, mitinge katılan vatandaşlar arasında da paniğe neden oldu.

Trump'ın, korumalar kendini kürsüden indirmeden önce sağ yanağında kanlar akarken, yumruğunu havaya kaldırdığı görüldü. Miting alanında panik devam ederken, korumalar, Trump'ı acil olarak zırhlı aracına götürdü.

Donald Trump, olaydan sonra yaptığı ilk açıklamada, "İyiyim ve tıbbi muayeneden geçiyorum." ifadesini paylaştı.

Trump'tan ABD halkına çağrı

Donald Trump dün uğradığı silahlı saldırının ardından sonra ikinci açıklamasını Truth Social sosyal medya platformundan yaptı. Amerika halkını birlik olmaya çağıran Trump açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Dualarınız için herkese teşekkür ederim, çünkü hiç umulmayacak bu olayı engelleyen yalnızca Tanrı'ydı. Korkmayacağız, bunun yerine kötülüklere meydan okuyacağız. Düşüncelerimiz kurbanların aileleri ile birlikte. Yaralananların iyileşmesi için dua ediyor ve korkunç bir şekilde öldürülen vatandaşımızın anısını kalbimizde yaşatıyoruz.Şu anda, birlik olmamız, güçlü ve kararlı kalmamız ve kötülüğün kazanmasına izin vermememiz her zamankinden daha önemlidir. Ülkemizi ve hepinizi gerçekten seviyorum ve bu hafta Wisconsin'den büyük ulusumuza seslenmek için sabırsızlanıyorum."

Washington Post'un haberine göre, adının açıklanmasını istemeyen ABD'li yetkili, Trump'a miting sırasında suikast girişiminde bulunduğu bildirilen ve olay yerinde öldürülen şüphelinin "ArmaLite Rifle Model 15" (AR-15) tipi yarı otomatik tüfek kullandığını belirtti.

Şüpheli Thomas Matthew Crooks'un kullandığı AR-15 tipi yarı otomatik silah, başta askeri alanda kullanılması için tasarlansa da silah üreticilerinin kendi versiyonlarını piyasaya sürmesiyle ABD'de sivillerin en çok satın aldığı silahlardan biri haline geldi.Crooks'un kullandığı AR-15, ABD ordusunda kullanılan M16'nın yarı otomatik sivil modeli.ABD'de yaklaşık 16 milyon kişi AR-15 tüfek sahibi

Washington Post ve Ipsos'un 2022'deki anket verilerine göre, ABD'de her 20 yetişkinden 1'i Trump'a saldırıda kullanılan AR-15 tipi tüfeğe sahip. Bu da yaklaşık 16 milyon kişinin en az birinde AR-15 bulunduğu anlamına geliyor.

991 milimetre uzunluğunda, 2,97 kilogram ağırlığındaki tüfeğin etkili menzili 457 metre.Yüksek hızda mermi ateşleme özelliğine sahip silahtan çıkan mermiler, organları bir anda yok edebilecek kadar yoğun bir şok dalgasıyla hedefe isabet ediyor.AR-15'in küçük ve hafif olan 223 kalibrelik (5,56 milimetre) mermisinin namlu çıkış hızı yaklaşık saniyede 1006 metre. Ayrıca 6 futbol sahası kadar mesafeyi 1 saniyede katedebiliyor.

ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hesap Verilebilirlik Komitesi’nden ABD Gizli Servis Direktörü Cheatle adına yazılan davet mektubunda, “Bugün Başkan Donald Trump, Butler, Pensilvanya'daki bir mitingde silahlı bir kişinin kendisine ateş açması sonucu bir suikast girişiminden kurtuldu. En az bir görgü tanığı öldü. Başkan Trump'ı koruyan, silahlı saldırganı etkisiz hale getiren ve muhtemelen daha fazla can kaybını önleyen Birleşik Devletler Gizli Servis ajanlarının muazzam cesareti göz ardı edilemez. Gözetim ve Hesap Verebilirlik Komitesi, bugün Başkan Trump'a yönelik suikast girişimiyle ilgili bir soruşturma başlatmış olup, 22 Temmuz 2024 tarihinde Komite'nin tam oturumuna gönüllü olarak katılmanızı talep etmektedir” denildi.

Trump seçim kampanya ekibi tarafından paylaşılan mesajda, “Bu akşam erken saatlerde iletildiği üzere Başkan Trump'ın durumu iyi olup, emniyet güçlerine ve ilk müdahale ekiplerine hızlı aksiyonları için müteşekkirdir. Başkan Trump, ABD'nin 47. Başkanı olarak görev yapmak üzere kendisini aday göstereceğimiz kongremiz için Milwaukee'de sizlerle birlikte olmayı dört gözle bekliyor. Partimizin adayı olarak Başkan Trump, ‘Amerika'yı Yeniden Büyük Yapma’ (Make America Great Again) vizyonunu paylaşmaya devam edecektir” denildi.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olan eski ABD Başkanı Donald Trump'a Pennsylvania'da bir miting sırasında suikast girişiminde bulunan ve olay yerinde öldürülen 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks'un evinin etrafı polis araçlarıyla çevrildi.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ AÇIKLANDI

FBI, Trump'a suikast girişiminde bulunan kişinin 20 yaşındaki Thomas Matthew olduğunu açıkladı.

Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı eski ABD Başkanı Donald Trump'a miting sırasında suikast girişiminde bulunan ve olay mahallinde öldürülen 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks'un kayıtlı Cumhuriyetçi olduğu ancak Demokrat bir gruba daha önce bağış yaptığı belirlendi. CNN'in haberine göre, Crooks'un, partinin başkan adayı olmasını istedikleri kişiye üyelerin oy verebildiği kapalı ön seçimlere katılmayı sağlayan sistemde Cumhuriyetçi olarak kaydı tespit edildi.

Pittsburgh'un banliyösü Bethel Park'ta, miting alanının yaklaşık 56 kilometre güneyinde yaşayan Crooks'un, Pensilvanya'nın seçmen veri tabanında Cumhuriyetçi olarak yer almasına rağmen, 2021'de "Progressive Turnout Project" adında Demokrat görüşlü siyasi eylem komitesine 15 dolar bağış yaptığı ortaya çıktı. Saldırganın babası Matthew Crooks, yetkililerle görüşene kadar oğlu hakkında konuşmayacağını kaydetti.