Gündem

Türkiye’ye ilk 6 ayda 4 milyar 692 milyon Dolar Değerinde Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) Geldi!

TCMB, Ödemeler Dengesi istatistiklerini açıkladı! Açıklanan veriler sonrasında, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), yılın ilk 6 ayına ilişkin Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni’ni yayımlayarak verileri açıkladı.

YASED, 2024 yılının ilk altı ayına ilişkin Rakamlarla UDY Bülteni’ni aktardı. Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY), 2023 yılının aynı dönemi baz yüzde 5’lik bir düşüş olduğu gözlenirken, 2024’ün ilk altı ayında çekildiğinde, aynı dönemin içindeki cari açığın yüzde 28’ine karşılık geldiği izlendi. YASED tarafından yayınlanan açıklamaya göre, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen yatırımların 2 milyar 846 milyon dolar yatırım sermayesi şeklinde gerçekleşirken,1 milyar 535 milyon dolarını yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı gerçekleştiği, 754 milyon dolarını borçlanma araçları oluşturulduğu bilgisine ulaşıldı.

Yayınlanan verilere göre, aynı dönem içerisinde yatırım tasfiyelerinin 443 milyon dolar değerinde aşağı yöndeki etkisi ile, yılın ilk 6 ayındaki toplam UDY girişi 4 milyar 692 milyon dolar olduğu, 2024’ün ilk altı ayında, toplam yatırım sermaye girişleri 2 milyar 846 milyon dolar olduğu gözlemlendi.

Finans faaliyetleri doğrultusunda, aynı dönem içerisinde gerçekleşen yatırım sermayesi girişlerinin 346 milyon dolarlık yatırımın 274 milyon dolarlık kısmı bankacılık ve sigortacılık haricinde kalan diğer finansal hizmet faaliyetleri ile ilişkili olduğu kayıtlara geçti.

En fazla yatırımın gerçekleştiği diğer sektörler ise yüzde 11’lik pay ile ulaştırma ve depolama, yüzde 9’luk pay ile bilgisayarlar, elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı ve yüzde 6’lık pay ile madencilik ve taş ocakçılığı olduğu gözlemlendi.

2002-2023 döneminin ikinci en büyük yatırımcısı, AB üyesi olmayan Avrupa ülkeleri ise yılın aynı döneminde yüzde 21’lik pay aldığı bilgisine ulaşıldı. 2024’ün ilk altı ayında ülkeler özelinde ise, Hollanda %20 ile en büyük paya sahip olurken, onu %13 ile ABD, %10 ile Almanya, %9 ile İrlanda, %8 ile Norveç ve Birleşik Krallık takip ettiği kayıtlara geçti.