Gündem

Uzmanlar Tek Tek Açıkladı! Ev Almak İsteyenler İçin Fırsat Dönemi!

Konut fiyatları ve kredi faizlerindeki artış ile birlikte, konut piyasası sakin günler yaşarken, azalan talep nedeniyle birçok müteahhit artan inşaat maliyetini fiyata yansıtmıyor. Uzmanlar ise bu durumu fırsat olarak değerlendiriyor. Detaylar işte sizlerle..

Konut piyasasında azalan talep nedeni ile bazı müteahhitler inşaat maliyeti fiyata yansıtamazken, uzmanlar bu durum kalıcı olmadığına dikkat çekerek, piyasa hareketlenince tablo değişeceği değerlendirmesinde bulunuyor. Bu uyarıları yapan uzmanlar, “ev almak isteyenler elini çabuk tutulması gerektiğini bu durumun fırsat olduğu yorumları geldi.

Konut piyasası ile ilgili açıklama yapan, İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) Yönetici Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman posta gazetesine yapmış olduğu açıklamasında, ev almak isteyenler için fırsat dönemde olunduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri aktardı;

Büyükduman, “Rakamlar gösteriyor ki kimi müteahhitler karından taviz vererek, konut satışları yapıyor. Bu durumun ana neden ise başlanan ve bitirilmesi gereken bir proje olması. Fakat piyasa açıldığı, yeni konut projeleri hayata geçtiği takdirde, üreticiler yeni maliyete göre fiyatlama olacak. Bu durumda da maliyet artışı mutlaka satış fiyatına yansıyacak” diyerek değerlendirmesinde bulundu.

İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan ise, ikinci elde yeni konuttan daha fazla fiyat avantajı olduğuna dikkat çekerek, ikinci el konut pazarında maliyetinden daha ucuza satılan evler olduğunu talepteki düşüş ile birlikte pazarlık marjının ciddi ölçüde açıldığını dile getirdi.

Mevduata dönmek isteyen, nakde ihtiyacı olan veya farklı bir yatırım planlayan mülk sahipleri ise yüzde 20’ye varan oranda indirim yaparak konut satışı yapıldığı değerlendirmesinde bulunan uzmanlar, mevduat faizi ve konut kredi faizi düşüş eğilimine girince bu tablo değişeceği yönünde yorumlar gelirken, şu an biriken bir talep olduğunu ve konut arzı giderek azaldığı değerlendirmesi geldi.

Bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda ise piyasa hareketlendiği zaman fiyat artışının kaçınılmaz olacağı  aşikar.