Ekonomi

Volvo’dan beklenmedik Türkiye kararı

Otomobil sektöründeki önemli isimlerden biri olan Volvo, Türkiye’deki sedan araç satışını durdurma kararı aldı.

Volvo, Türkiye pazarında geniş bir müşteri potansiyeline sahip. Özellikle lüks SUV kategorisinde XC serisi ile önemli bir başarı yakalayan Volvo, sedan otomobil kategorisinde de yükselen bir grafiğe sahipti.

Bilmeyenler için belirtelim. Volvo bir Çin markası. Aslında otomobil devi Avrupa’da doğmuştu fakat sonradan Çinli otomobil devleri tarafından satın alındı. Bu sebepten ötürü Volvo’nun bazı modelleri Çin’de üretiliyor.

Bilindiği üzere Çin’de üretilen modeller için ülkemizde ek gümrük vergileri uygulanıyor. Bu durum ucuz otomobillerde çok fazla sorun çıkartmıyor. Fakat Volvo gibi sedan modelleri pahalı olan markalar bu vergilerden çok muzdarip.

Hali hazırda Çin’de üretilen ve ülkemizde satılan en pahalı modeller zaten Volvo’ya ait. Volvo da bu durumun farkında. Özellikle Volvo’nun üst segmentteki sedan modelleri şu sıralar uçuk fiyatlara satılıyor. Daha doğrusu satılamıyor.

Çünkü pek çok müşteri bu fiyata daha yüksek segment Mercedes ya da BMW gibi markaları tercih ediyorlar. Bu sebepten ötürü de Volvo artık Türkiye pazarında sedan model satmama kararı aldı.

Yapılan açıklamada eldeki modeller bittiğinde yeni sedan araçların Türkiye’ye getirilmeyeceği belirtildi. Bu kararın hali hazırda satışta olan ikinci el sedan Volvo modellerinin fiyatını arttırması bekleniyor.