Gündem

Zaman daralıyor: Önümüzdeki 20 yıl içinde dünyanın yüzde 70'i etkilenecek! Dayanılmaz sıcaklar, ani seller ve daha fazlası...

İklim değişikliği hızla derinleşiyor ve bu durum, dünya genelinde hava koşullarını köklü bir şekilde etkiliyor. Özellikle bu yazın küresel ölçekte ‘en sıcak yaz’ olarak nitelendirilmesi uzmanları tedirgin ediyor. Norveçli bilim insanlarının yayımladığı son rapor ise tehlikenin giderek yaklaştığını bir kez daha ortaya koydu. Peki önümüzdeki 20 yıl içinde bizi neler bekliyor?

Örneğin Copernicus'tan yapılan açıklamaya göre Ağustos 2024, 1991-2020 referans ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarak küresel olarak en sıcak ağustos ayı oldu. Haziran-Ağustos 2024 için dünya genelinde ölçülen sıcaklık ise 1991-2020 ortalamasını 0,69 derece, Haziran–Ağustos 2023'teki rekoru ise 0,66 derece geçti. Böylece bu yaz, küresel ölçekte 'en sıcak yaz' olarak nitelendirildi.

Bu veriler, küresel ısınmanın hızla ilerlediğini ve acil müdahale gerektiren bir durum olduğunu ortaya koyuyor; dolayısıyla, iklim değişikliğiyle mücadelede bilinçli ve etkili stratejiler geliştirmek, geleceğimiz için hayati önem taşıyor.