TOBB ile ABD Ticaret Odası arasında Mutabakat Zaptı TOBB ile ABD Ticaret Odası arasında Mutabakat Zaptı
Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, 'Kara Pazartesi' ve önümüzdeki günlerde yaşanması muhtemel senaryoları değerlendirdi. Memiş, ev alacaklara ellerini çabuk tutması konusunda çağrıda bulunurken, altın fiyatları ile ilgili tahminlerini duyurdu. Memiş, yaşananların bir fragman olduğunu belirtirken, büyük tufanın Aralık ayında olabileceğini söyledi.

Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "Kara Pazartesi bir fragmandı." diyerek yatırımcıları uyardı. Memiş, altının yukarı yönlü hareketini sürdüreceğini belirtti, doların bir yatırım aracı olmadığını vurguladı. Memiş, faizden kısa sürede kar elde edilebileceğini belirterek bir de uyarıda bulundu, "Önemli olan film nasıl bitecek." dedi.

"BÜYÜK RESETLEMENİN MESAJIYDI, ARTIK SİSTEMİN VERDİĞİ KADAR ALABİLECEKSİNİZ"

Sabah'ın haberine göre; İslam Memiş'in yaptığı açıklamalar şöyle: Kara Pazartesi bir fragmandı. Asıl çöküşler önümüzdeki yıllarda daha fazla görülecek. Tüm merkez bankalarının odaklandığı şey enflasyonla mücadele etmek. Faiz artırım ile bu mücadeleye odaklandılar. Pek fazla da bir enstrüman yok ellerinde. Piyasalar fiyatların ucuzlaması için bir bahane bekliyordu.

Özellikle Japonya Borsası'nda yüzde 13 düşüş gördük. Bizim borsamızda yüzde 6 civarında bir düşüş oldu. Bu hafta boyunca artçı şoklar oluşacak. 2030 yılına kadar süremiz olduğunu söylüyorum. Jeopolitik gerilim artıyor, haritalar yeniden çiziliyor, dünya sancılı bir süreçten geçiyor. Bu büyük resetlemenin mesajı. Artık sistemin verdiği kadar alabileceksiniz.

"TEKNİK VE MANTIK ARTIK İŞLEMİYOR, ÇOK ÖZGÜVENLİ OLMAYIN"

"Teknik ve mantık artık işlemiyor." diyen uzman isim, "Sistemi kontrol eden güç merkez bankalarıdır. Merkez bankaları hangi yatırım araçlarını ucuzlatırsa, yatırımcılara ne kadar verirse o kadar alırsınız. Çok özgüvenli olmamak lazım. Kontrol merkez bankalarının elinde." ifadelerini kullandı.

"HERKESİN ELİNDE NE VAR NE YOK GÖRDÜLER, ARTIK MANİPÜLE ETMEK DAHA KOLAY"

ABD Başkan adayı Donald Trump'ın piyasaları manipüle ettiğini ifade eden İslam Memiş sözlerine şöyle devam etti: Örnek vermek gerekirse, ABD'nin Başkan adayı Donald Trump o kadar cesaretli bir kripto para açıklaması yaptı ki, piyasaları manipüle etti.

'Bitcoinlerinizi satmayın, ABD'yi bir kripto para üssü yapacağız' gibi güçlü taahhütler verdi. Kripto para piyasasındaki yatırımcıların oyunu almak için böyle bir popülizm uygulandı.

Trump'ın bu açıklamalarından sonra kripto paralarda yüzde 5 civarında yükselme gördük. Aradan 1 hafta geçti, bu küresel piyasalardaki çöküşlerle birlikte en çok kripto para borsalarındakiler tahribata uğradı. Yüzde 20 civarında çok ciddi bir düşüş gerçekleşti.

ABD'nin bir adayının kendi parasını tavsiye etmesi gerekirken neden kripto paralara bu kadar destek veriyor. Dijital paralara bir geçiş süreci olacak. Yeni nesil dijital paraları istiyor. Böyle bir alan olacak. Aslında mesaj buydu. Ama bu açıklamadan sonra varını yoğunu satıp kripto paraya girenler oldu.

3.Dünya Savaşı benim nazarımda 4-5 yıl sonra olacak. Ama belirsizlikler artıyor. Borsalar çok şişikti, faizler çok yüksekti. Malı düşürmek lazım. Malın değeri ne kadar kaybolursa yatırımcılar girer. Herkesi faize, borsaya yönlendirdiler.

Herkesin elinde ne var, ne yok gördüler. Artık yatırımcıları yönlendirmek, manipüle etmek daha kolay. Yeni dünya sisteminde her ley dijital olacağı için herkesin neyi var, neyi yok görülecek.

"KARA PAZARTESİDE BÜYÜK VURGUN OLDU"

İslam Memiş, borsaların büyük değer kayıpları yaşadığı pazartesi günü ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı, "Burada büyük bir vurgun oldu. Apple'dan tut, Microsoft'tan tut, Tesla'sından tut, yüzde 9, yüzde 10 değer kaybetti. Amerikan Borsalarında bir günde 2 trilyon dolar buhar oldu, kripto para borsalarında 270 milyar dolar buhar oldu. Soru şu kim kazandı? Bu sistemin çöküşünü önceden planlayan sistemdir. Ekonomik verileri öngörmek, tahmin etmek kolaydır.

Bu kadar sert satışın altında yatan sebebin biri de, borsada işlem yapan şirketlere teminat tamamlama çağrısı yapıldı. Teminat tamamlamanız için sizin diğer yatırım araçlarınızı, altınlarınızı, dolarlarınızı, gümüşlerinizi, kripto paralarını satması gerekti. Hem fiyatı ucuzlattılar hem de teminat ile herkesin elindeki varlıkları aldılar. Dolayısıyla bu zararın kapatılması kolay olmayacak." dedi.

"ARALIK AYINDA BİR ÇÖKÜŞ GÖRECEĞİZ

İslam Memiş, yatırımcılara uyarıda bulunarak aralık ayına ilişkin şu ifadeleri kullandı: Aralık ayında bir çöküş göreceğiz. Benim tahminim bu yönde. Bu fragmandı. Asıl çöküş aralık ayında. Bir sabah uyandığımızda bunu göreceğiz. Bunlar sürpriz değil. Resesyon fiyatlamasının bahanesi var.

ABD'de çok riskli bir seçim var. Daha 5 Kasım'a kadar neler olacak? Biden'ın adaylıktan çekilmesi, Trump'a suikast girişimi… Bu çok önemli bir olay.

Adaylara baktığımız zaman Kamala Harris, savaşın Filistin'de son bulması konusunda popülizm yapıyor. Trump, kripto para üzerinden popülizm yapıyor.

"ENFLASYON BÖLGESEL BİR KADER OLMAKTAN ÇIKTI, DÜNYANIN ORTAK BİR KADERİ HALİNE DÖNÜŞTÜ"

Ortak bir değer var, tüm dünyadaki insanlar enflasyon karşısında fakirleşiyor. Enflasyon bölgesel bir kader olmaktan çıktı, ortak bir kadere dönüştü. Dünyada herkes sokaklarda yatıyor, işlerini kaybediyor, kitlesel göçler var.

Avrupa'dan gelen haber akışlarına bakınca ciddi manada başları belada bir çıkış yolu bulamıyorlar. Çeşitli tedbirler almaya çalışıyorlar ama iş onların beklediğinden daha fazla çığırından çıkmaya başladı. 2030 yılına kadar yatırımcıları sistem kontrol altına aldığı için sistemin istediği kadar satın alabiliyorlar.

Dünyadaki finansal sistem benim verdiğim kadar kazanabilirsin diyor. Sizin hayalen kazanmış olduğunuz mutlulukları size gerçekte kazanmadığınızı bir tokatla size göstermeye başladılar.

"DÜNYADA BÜTÜN YATIRIMCILARI BİR KAFESE KİLİTLEDİLER VE SİSTEM İSTEDİĞİNİ YAPABİLİYOR"

Dünyadaki yeni finansal dönemin tehditlerinden ve gerçeklerinden bahseden İslam Memiş sözlerini şöyle sürdürdü: Bütün dünyadaki yatırımcıları adeta bir kafese kilitlediler, sistem onları istediği gibi oyalayabiliyor. Herkesin elindeki materyalleri, yatırım araçlarını gördükleri için ona göre vergi getirebilirler, uygulamalara gidebilirler. Çünkü herkesin elindekileri görüyorlar. Sistem öyle bir noktaya gelecek ki yatırım araçlarından kazanma ihtimali zayıflayacak. 9 ay boyunca biriktiriyorsunuz, sabırla bekliyorsunuz,

Yüzde 20, yüzde 30 kazanç görüyorsunuz. Ama bir sabah uyanıyorsunuz sistem size bunu kazanamadınız diyor. Bu büyük bir kumar. Finansal piyasaların büyük bir kumarı. Pazartesi günü finansal piyasaların kumar masası çöktü.

2 yıldır enflasyon patlak verdikten sonra hiçbir yatırım aracının getirisi enflasyondan fazla kazandırmadı. En fazla kazandıran gram altın ama o bile enflasyondan fazla kazandırmadı. Faizde para tutma da kesinlikle mantıklı değil. Merkez bankaları zaman zaman dolarizasyonun önüne geçmek, enflasyonla mücadele etmek için çeşitli kararlar alırlar. 3-5 ay mevduat faizi dövizden, altından fazla getiriyor. Ama önemli olan hikayenin sonu. Borsalarda yüzde 5 yüzde 6 satışlar var 5-6 aydır kazandırmıyor. Altın piyasaları dar bir bantta ilerleyemiyor. Döviz kurlarında gerileme olması gerekirken gerilemiyor. Kripto para borsası zaten manipülasyon piyasası. Mevduat faizinden kısa sürede bir şeyler kazanılabilir ama önemli olan film nasıl bitecek. Bunu izleyip göreceğiz.

ALTIN FİYATLARI NE KADAR OLACAK?

Yıl sonu altın fiyatları ile ilgili beklentisini de aktaran İslam Memiş, "Yıl sonu için gram altın tarafında 3000-3500 lira gibi bir öngörüm var. 3000 TL üzeri bir gram fiyatı beklemeye devam ediyoruz.

Ons altın tarafında 2600 devamında 3000 dolar civarında. Merkez bankaları bu çöküş sonrası bir toplantı yapabilirler. Eylülde beklenen faiz indirimleri daha erkene alınabilir. Ben FED'den 25, 25 50 baz puan bir indirim bu yıl içinde bekliyorum. Merkez banakaları çılgınlar gibi altın stoklamaya devam ediyor. Altın fiyatları ons ve gram tarafında yukarı yönlü hareketlerine devam eder.

Bu fiyatlardan altın satılır mı sorusunun yanıtı bende hayır. Şöyle bir iddiam var. Haziran ayından itibaren her ay altın rekor kırar demiştim. 3 binli rakamlar yukarı yönlü kırılabilir bu sürpriz değil." dedi.

"PARASI OLAN 2 AY İÇİNDE EV ALSIN, YOKSA GEÇMİŞ OLSUN"

İslam Memiş, konut ediniminin önemine de vurgu yaptı, imkanı olanların hemen ev alması gerektiğini söyledi. Memiş şu ifadeleri kullandı: Dolar yükselecek diye dolara giren insanlar var. Dolar bir yatırım aracı değildir. Doları biriktirmek, köşede tutmak yanlıştır. Emlak piyasaları düşecek diye ya satış yapıyorlar ya da almıyorlar. 2 ay içinde parası olan evini aldı aldı, alamadı geçmiş olsun. Altından daha fazla getirisi olan bir emlak piyasası vardı önceden. Altın fiyatları karşısında emlak piyasası daha fazla getiri sağladı. Bundan sonra altın fiyatları yükselecek ama 3 milyon olan bir dairenin de 4 milyon TL olma ihtimali çok yüksek.

Kredi muslukları açıldığında 3 milyonluk bir evin hemen 4 milyon olması muhtemel. Aradaki zarar da sizin altındaki karınızı geçebilir. Altın fiyatları her yıl kazandıracak bunda sorun yok zaten.