Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar asansör bakım firması yetkilisi Mustafa B., montaj yapan firmanın sahibi Halil T., makine mühendisleri Uğur İ ve Ramazan A. ile tutuksuz sanık elektrik mühendisi Nuri M, vefat eden Zeren Ertaş'ın yakınları ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne neden olma suçundan Mustafa B, Halil T, Ramazan A ve Uğur İ'nin üzerlerine atılı bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne neden olma suçunu işlediklerinin sabit olduğuna dikkati çekerek sanıkların TCK 85/1, 22/3, 63 ve 53/6 maddeleri, Nuri M. hakkında ise TCK 85/1 ve 53/6 maddelerinin uygulanmasını istedi.

Savcı, mevcut delil durumu, sanıkların tutuklu kaldığı süre de gözönüne alındığında sanıklar Halil T., Ramazan A. ve Uğur İ'nin hükümle birlikte tahliyelerine, yargılama aşamasında alınan bilirkişi raporunda asansörün bakım ve onarımını gerektiği gibi yerine getirmeyerek kazanın uluşmasında ana etken olduğu belirtilen asansör bakım görevlisi Mustafa B'nin ise tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Kayıp olarak aranan kadın mesire alanında ölü bulundu Kayıp olarak aranan kadın mesire alanında ölü bulundu

Mütalaaya karşı savunma yapan Mustafa B, mütalaayı kabul etmediğini belirterek beratını istedi.

Önceki savunmalarını tekrar ettiğini aktaran Uğur İ. de mütalaayı kabul etmediğini söyledi.

Ramazan A. ise "Dört resmi raporun iki tanesinde tali kusurlu, iki tanesinde kusursuz gösterildim, raporlar birbiriyle uyumlu değildir. Beraat istiyorum." ifadelerini kullandı.

Halil T. de 2020 yılında binadaki asansörün montaj işini düzgün bir şekilde yapıp teslim ettiğini savunarak, "8 ay bakımını yaptım. Benden sonra başka bakımcılara iş verildi. Bakımı düzgün yapılmadı, böyle bir kazaya sebebiyet verdi. Beraatımı ve tahliyemi talep ediyorum." dedi.

Mütalaada maddi hatalar olduğunu öne süren Nuri M. ise "Ben sadece elektrik-elektronik mühendisi olarak proje çizdim. 4 yıl önce montajını yaptım, bakımı düzgün olmadığı için kaza olmuştur." şeklinde savunma yaptı.

Savunmaların ardından mahkeme, Mustafa B'ye, taksirle bir kişinin ölümüne neden olma suçundan 5 yıl, suçu bilinçli taksirle işlediğinden 6 yıl 8 ay, cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkilerini göz önüne alarak 1/6 indirim uyguladı ve 5 yıl 6 ay 20 gün hapis cezası ayrıca 2 yıl meslekten uzak kalmasına hükmetti.

Halil T, Ramazan A ve Uğur İ hakkında ise taksirle bir kişinin ölümüne neden olma suçundan 3 yıl 6 ay, cezanın sanıkların geleceği üzerindeki etkileri göz önüne alınarak 1/6 indirim yapılarak 2 yıl 11 ay hapis cezası verdi. Halil T, Ramazan A ve Uğur İ hükümle birlikte tahliye edildi.

Hakkında kast ve taksirin bulunmaması nedeniyle Nuri M.'nin ise beratına karar verildi.

Olay

Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda 25 Ekim 2023'te meydana gelen asansör kazasında Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi öğrencisi 22 yaşındaki Zeren Ertaş hayatını kaybetmiş, soruşturma kapsamında asansör bakım firması yetkilisi, asansörü monte eden firmanın sahibi ve 2 mühendis tutuklanmıştı.