Gündem

Bakanlık Açıkladı; Sistemin Devreye Girmesiyle Emlak Sistemi Komple Değişecek!

Ticaret Bakanlığı, konut düzenlemesinin tüm detaylarını açıkladı! Bakanlık tarafından yayınlanan açıklamaya göre 15 Eylül itibariyle devreye girecek uygulamayla birlikte, Emlak Sistemi komple değişecek. Ayrıntılar işte sizlerle...

Ticaret Bakanlığı, Sahte ilanlar ile mağdur olan vatandaşları korumak adına başlatmış olduğu yeni sistem ile ilgili son gelişmeleri aktardı. Bakanlık, “doğrulanmış ilan” düzenlemesi ile fiyat manipülasyonunun önüne geçmeyi hedeflediklerini dile getirerek, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı;

Bakanlık tarafından yayınlanan duyuruya göre, konut sahipleri e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek emlakçısını yetkilendirecek. Bu şekilde de emlakçı aldığı yetki ile ilan sitesine girebilecek. Düzenlemeyle birlikte yetki belgesi olmayan emlakçıların ilana giriş hakkı olmayacak. Bu sistem sayesinde de sahte ilan yayınlamak isteyenler engellenmiş olacak.

Yetki belgesiz faaliyet gösteren emlakçılar ise, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nde (EİDS) yetki doğrulamasının devreye alınması sonrasında ilan verirken sorun yaşamamak ve idari yaptırıma maruz kalmamak için bu belgeyi alması gerekecek.

Bakanlık tarafından yayınlanan duyuruya göre, yetki doğrulama uygulamasıyla ilgili teknik çalışmaların 15 Eylül’e kadar tamamlanarak, sistem devreye alınacağını bilgisine ulaşıldı. Ayrıca, doğrulama yapılarak yayımlanan ilanlarda, “EİDS” yetki doğrulamasının yapıldığını gösteren bir logoya yahut ibareye yer alacak.

Bakanlık ilgili sivil toplum kuruluşlarına yazı gönderdiği yazıda, “doğrulanmış ilan” sistemin tam olarak uygulanması ise, 1 Ocak 2025 olacağı ve bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyeceği bildirildi.

Yapılan düzenleme dahilinde, aynı taşınmaz için, birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmiş olması durumunda, diğer ilana ait fiyat bilgilerini içeren kısa yollarının ya da linkleri eklenecek.

EİDS yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanlarda zorunlu olacak.