Yarım asırlık traktörüne gözü gibi bakıyor Yarım asırlık traktörüne gözü gibi bakıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek’in “Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira.” Açıklamasından sonra denetimlere başlattı. Saha denetimlerinde riskli olduğu tespit edilen mükelleflerin ise ayrıca vergi incelemesine alınacağı bilgisini verdi.

Vergide kayıt dışılıkla mücadele adına çalışmalara hız kesmeden devam eden,  Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu defa kuyumcuları mercek altına aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Bunlar çok düşük rakamlar.” Dediği kuyumculuk sektörünü yakın takibe alarak denetimlere başlattı.

Vergi Denetim Kurulu (VDK) ve Risk Analiz Genel Müdürlüğünün kuyum sektörüne yönelik yürüttüğü detaylı risk analiz çalışması doğrultusunda, tespit edilen mükelleflerin iş yerlerinde detaylı bir şekilde fiili sayım yapılması kararı aldığı ve bu doğrultuda da çalışmalara başladığı bilgisine ulaşıldı.

Bakanlık tarafından alınan karar doğrultusunda, vergi müfettişleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı personelinden oluşan ortalama 3 bin kişilik denetim ekipleri eş zamanlı olarak kuyum sektöründe faaliyet gösteren 552 mükellefin 9 büyükşehirde bulunan 707 adresinde fiili sayım çalışmasına başladı.

Vergi müfettişleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı personelinden oluşan ekipler, Kapalı Çarşı’da gerçekleştirilen denetimlerde, faturasız ürün alım-satımı, ödemelerin ve aynı zamanda da tahsilatların gerçekleştirildiği hesapların firma sahibiyle uyumlu olup olmadığı kontrol ederek, faturalarda yer alan ve satışa sunulan ürünlerin gramaj bilgilerinin doğru olup olmadığını kontrol etti. Ayrıca döviz alım-satımı için gerekli yetki belgeleri ve kullanılan pos cihazları da incelendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden, “Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamakta kararlıyız” diyerek paylaşımda bulundu.

Şimşek “Denetimlerimize 9 büyükşehirde kuyumculuk sektöründe başladık. Tüm sektörlere yönelik denetimlerimiz artarak devam edecek.” Dedi