Başkan Çerçioğlu’nun hizmetleri tüm Türkiye’de vatandaşların yanında Başkan Çerçioğlu’nun hizmetleri tüm Türkiye’de vatandaşların yanında
Kullanıcı sayısı oldukça fazla olan Instagram’a aniden erişim yasağının gelmesi kullanıcılarda şok etkisi yaratırken milyonlarca Instagram kullanıcısı, 'Instagram ne zaman açılacak? Instagram erişim engeli ne zaman kalkacak?' sorularına yanıt aramaya başladı. Konuyla ilgili son açıklama ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’dan geldi…

Türkiye'de Instagram'a erişim 2 Ağustos tarihi itibarıyla engellenerek, kamuoyu gündemine bomba gibi düştü. Erişim engeliyle ilgili açıklama yapan sektör yetkileri, erişim engelinin, katalog suçlar kapsamında birden fazla içerikle ilgili ihlal tespiti nedeniyle verildiğini açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise son paylaşımda, erişim engeli ilişkin Instagram yetkilileri ile görüştüklerini belirterek şu bilgileri verdi;

En son katalog suçları kapsamında uyarı yaptıklarını ancak gerekli karşılığı bulmadıkları için de bir erişim engeli getirdiklerini dikkat çeken Uraloğlu, “hem kanuni olarak koyduğumuz kurallar hem de bazı toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almadıkları takdirde biz de gerekli müdahaleleri yapmak zorunda kalıyoruz. Türkiye temsilcisi olan şu andaki ilgiliyle beraber arkadaşlarımız görüşme halinde. Oradaki eksiklikler belli. O eksiklikleri giderdikleri o engeli kaldırmış olacağız.” Dedi.

Uraloğlu, Katalog suçları doğrultusunda uygulanan politikalar karşısında erişim engeli getirdiklerini dile getirerek, sosyal medya platformu Instagram yetkilileri ile görüşme yaptıklarını açıkladı. Söz konusu görüşmede; Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uyulması konusunda hassasiyetlerini ilettiklerine dikkat çeken Uraloğlu, “yeniden bir araya gelerek, taleplerimizin karşılanması hususunda gereğini yapacaklarını umuyoruz. Olumlu gelişmelerin olmasını bekliyoruz.” Dedi.

Instagram, BTK kararıyla uygulanan erişim engelleme; “uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa karşı cinsel istismar, “intihara sevk etme”, “Atatürk aleyhine işlenen suçlar”, “yağma ve nitelikli yağma”, “soykırım suçu”, “devlete karşı savaşa tahrik” gibi suçları içine alan katalog suçlar doğrultusunda Instagram paylaşımlarıyla ilgili yapılan şikayetler üzerine alındığı yetkiler tarafından açıklandı.

Yetkiler, “Katalog suçlar dahilinde. birden fazla içerikle ilgili ihlal olduğu gözlemlenirken, ihlaller ile ilgili önce META şirketinin Türkiye temsilciliği ile irtibata geçildi. Belirtilen içeriklerin kaldırılması talep edildi. Ancak içeriklerin kaldırılmaması üzerine erişim engeli tedbiri uygulanıldı” ifade edildi.

Bakan uraloğlu tarafından yapılan açıklamalardan elde edilen bilgilere göre, Instagram erişim engelinin ne zaman kaldırılacağı Instagram’ın tutumuna bağlı olduğu bilisine ulaşıldı. Sorun yaratan içeriklerin kaldırılması durumunda Instagram’a erişimin kısa sürede sağlanacağı, anlaşmaya varılmazsa eğer, BTK’nın tedbir niteliğindeki kararın ardından, Instagram’a erişim engeliyle ilgili mahkeme kararı çıkarılarak, erişim engel sürecinin uzaması tahmin ediliyor.