Gündem

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina istifa etti ve ülkeden ayrıldı

Bangladeş'teki hükümet karşıtı göstericilerin Başbakan Şeyh Hasina istifasını verdi. Bangladeş ordusu, Başbakan Şeyh Hasina'nın hükümet karşıtı gösteriler üzerine resmi konutundan ayrılmasının ardından ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina istifa ettiğini duyurdu. Sakin ama güçlü bir kadın olarak bilinen Şeyh Hasina, ülkenin kurucusunun kızı ve geçmişte birçok krizi ve suikast girişimini atlattı. Görev döneminde hükümeti 57 subayın ölümüyle sonuçlanan milis sınır güçlerinin isyanını, uluslararası toplum tarafından sert bir şekilde eleştirilen üç tartışmalı seçimi, insan hakları ihlalleri iddialarını ve muhalefet partilerinin sokak gösterilerini geride bıraktı ve ülkenin ekonomisine olumlu anlamda katkılar sundu.

Pazar günü, Bangladeş Yüksek Mahkemesi, kamu istihdamındaki kotaların çoğunu iptal etti. Ülke çapındaki şiddetli çatışmaları tetikleyen de bu kotalara karşı gösterilerdi. Çoğu genç öğrencilerden oluşan 100'den fazla kişi öldü. Bir çoğu güvenlik güçlerinin eylemleri bastırmak için giriştiği sert müdahale nedeniyle. Kotaların anlamı ise kamuda çalışan kişilerin akrabalarına işe girmeleri için kolaylık sağlamasıydı.