Kuru incir ihracatı 292 milyon dolara yükseldi Kuru incir ihracatı 292 milyon dolara yükseldi
Hindistan'ın önemli petrol ve gaz sektörü şirketlerinden biri olan Swan Energy, LNG terminallerinden birindeki hissesini BOTAŞ'a sattığını bir borsa duyurusyla açıkladı.

Hindistan yerel medyasında yer alan haberlere göre Hindistan'ın petrol ve gaz sektöründe önemli bir oyuncu olan Swan Energy Ltd., sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminallerinden birindeki hissesini Türk devlet enerji şirketi BOTAŞ'a satma kararını duyurdu. Çarşamba günü yapılan resmi borsa dosyasına göre anlaşmanın değeri 399 milyon dolar.

Satışa konu olan LNG terminali, Swan Energy'nin çoğunluk hissesine sahip olduğu bir şirket olan Triumph Offshore Pvt Ltd'ye (TOPL) ait. Önde gelen bir gübre firması olan Indian Farmers Fertiliser Cooperative (IFFCO), kalan hisseleri kontrol ediyor. IFFCO'nun web sitesine göre, Swan Energy, Haziran ayında Triumph Offshore'un yüzde 49 hissesini IFFCO'dan yaklaşık 4,4 milyar rupi (52,43 milyon dolar) karşılığında satın almıştı.

BOTAŞ ile bu stratejik ortaklık, Swan Energy için küresel LNG pazarındaki ayak izini genişletmek üzere konumlanması bakımından önemli bir dönüm noktası olarak nitelendiriliyor. Hindistan'ın beklentisi ise Hint medyasında BOTAŞ'ın ortak girişime değerli uzmanlık ve kaynaklar getirmesi. Anlaşmanın LNG terminalinin yeteneklerini güçlendirmesi ve operasyonel verimliliğini artırması bekleniyor.

Hindistan'da stratejik bir kıyı konumunda bulunan LNG terminali, ülkenin enerji altyapısında hayati bir rol oynuyor. Swan Energy, BOTAŞ'ı ortak olarak dahil ederek, Türk şirketinin teknolojik bilgi birikiminden ve operasyonel uzmanlığından yararlanarak terminalin performansını optimize etmeyi ve bölgedeki artan LNG talebini karşılamayı amaçlıyor.

Ortaklık ayrıca Hindistan'ın yabancı yatırım ve uzmanlık çekerek enerji sektörünü güçlendirme konusundaki daha geniş stratejisiyle de örtüşüyor. Küresel enerji piyasaları geliştikçe, Swan Energy ve BOTAS arasındaki bu iş birliği, Hindistan'ın küresel LNG endüstrisinde önemli bir oyuncu olma hedefine katkıda bulunmaya hazır.

Kaynak: CNBC-e