Yarım asırlık traktörüne gözü gibi bakıyor Yarım asırlık traktörüne gözü gibi bakıyor
Bu inanılmaz kasaba Almanya'da yer alıyor ve görenleri hayrete düşürüyor. Bir asteroit kraterinde bulunan kasaba dünyaya saniyede 25 km ile hızla çarpan bir asteroid sayesinde adeta masalsı bir yere dönüştü.

Almanya, tarihi ve kültürel zenginliğiyle tüm dünyayı büyüleyen ülkelerin başında geliyor. Her yıl milyonlarca turist akınına uğrayan Alman kasabaları içerisinde Rothenburg ob der Tauber, Bavyera Alpleri'nin eteklerinde kurulan Füssen, bir de esn eski üniversite yerleşimlerinden olan Heidelberg…

15 MİLYON YIL ÖNCE BİR MUCİZE GERÇEKLEŞTİ Almanya'nın adı pek duyulmayan kasabaları içerisinde kendine hayran bırakan bir kasaba daha var: Nördlingen! Binalarının neredeyse tamamı elmas ile kaplı Nördlingen bir göktaşı krateri üzerinde yer almakta. Ancak onu daha ilginç kılan ise 15 milyon yıl önce dünyaya çarpan ve gözle takip edilebilen bir asteroid...

60'lı yıllarda kasabaya gelen ABD'li jeolog Eugene Shoemaker ve Edward Chao, yerel halkın bu göz kamaştırıcı zenginlikten habersiz olduklarını gördü. Dairesel bir yapıya sahip olan Nördlingen, 26 km genişliğinde bir kraterin içinde yer alıyor. Ancak bu dairesel şekil tamamen tesadüf.

KASABA ELMASTAN! Nördlingen'de oturan kraterin volkanik bir patlama sonucu oluştuklarını düşünse de bilim insanları kratere çarpan bir asteroid olduğunu kanıtladı. Bunu da kasabadaki kilise duvarlarında yer alan minik elmas kümeleriyle keşfettiler. 15 milyon yıl önce saniyede 25 km hızla ilerleyen bir asteroid, Nördlingen'e çarptı ve krater oluştu. Kayanın içindeki karbon kabarcıkları da patlamanın basıncı ve ısısıyla birlikte elmasa dönüştü. Jeolog ve Nördlingen Ries Krater Müzesi müdürü Dr. Stefan Hölzl BBC'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Dünyada bu tür asteroid çarpma malzemesinin binalar için kullanıldığı bazı yerler var, ancak bu miktara yakın değil. Burada tüm kasabayı inşa etmek için kullanılmış.” Nördlingen'de yer alan St. George Kilisesinde toplam 5000 karat elmas olduğu varsayılıyor. NASA astronotları, Ay keşiflerinden önce Nördlingen'i ziyaret ettiklerini söylemişlerdi. Ancak Elmaslar kasabanın ışıl ışıl kalmasına yardımcı olsa da herhangi bir ekonomik değer taşımıyor.