Bozdoğan’da yanan ormanlık alanda incelemelerde bulunuldu Bozdoğan’da yanan ormanlık alanda incelemelerde bulunuldu
Hava durumu ile ilgili son dakika... Meteoroloji açıkladı. Kavurucu sıcaklar için tarih verildi. İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, tarih vererek eyyam-ı bahur sıcaklarının etkili olacağını belirtti. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, yeni bir uyarıda bulundu. Öte yandan bu kış El Nino etkisi ile İstanbul’a kar yağma ihtimali olduğu da gözlemlendi. İşte hava durumu ile ilgili son dakika detayları...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak yapılan değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzeydoğu kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz kıyıları ile Samsun'un doğu ilçeleri, Ordu, Tokat, Artvin, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır ve Van çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Doğu Karadeniz kıyıları ile Ordu, Artvin ve Ardahan çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI

Önemli bir değişiklik beklenmiyor. Ülkemiz genelinde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR

Genellikle kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara’nın güneybatısı, Kıyı Ege, İç Anadolu’nun güney ve doğusu ile Doğu Anadolu’nun batısında kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların; Doğu Karadeniz kıyıları ile Ordu, Artvin ve Ardahan çevrelerinde yerel kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ani sel, su baskını, yağış anında kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar vb.) dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uzmanı Tağıl, AA muhabirine, Türkiye'nin dünya genelinde en hızlı ısınan ve iklim krizinin en şiddetli yaşandığı bölgelerden birinde bulunduğunu söyledi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre, Türkiye'de son 13 aydır Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede sıcaklık rekorları kırıldığını hatırlatan Tağıl, özellikle geçen yılın haziran ayından itibaren dikkati çeken sıcaklık artışlarının son dönemde bazı bölgelerde mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıktığını aktardı.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, 22 Temmuz'da küresel ortalama yüzey sıcaklığının 17,15 dereceyle rekor kırdığını anımsatan Tağıl, "Daha önceki rekor, 16,8 dereceyle ile 12 Ağustos 2016'da kaydedilmişti. Türkiye'de yeterli yağış alamayan bölgeler, yüksek sıcaklıklarla kuraklık alarmı veriyor. Ülke genelinde kuraklık en şiddetli seviyeye ulaşmış durumda." dedi.

Şermin Tağıl, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini tanımlayan eyyam-ı bahurun 31 Temmuz-7 Ağustos tarihleri arasında yaşanacağını ifade ederek şunları kaydetti:

"Temmuz sonunda kısmen rahatlayan ülkemiz ağustosun ilk haftasında eyyam-ı bahur döneminde sıcak hava dalgası etkisi altında kalacak. Bu yıl, bu dönemin sıcak fakat Doğu Akdeniz'de yaşanacak bir alçak basıncın etkisiyle kısmen yağışlı geçme olasılığı yüksek. Bu kavurucu sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgarlar, orman yangınlarını kaçınılmaz hale getiriyor.

Diğer yandan, şiddetli sağanak yağışlar bu yazın başında öngörüldüğü gibi etkili oldu ve olmaya devam ediyor. Türkiye'de hava koşullarında yaşanan bu aşırılıkların en önemli nedenlerinden biri, son 13 aydır mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar yaşanması ve atmosferin buna bağlı olarak nem tutma kapasitesinin artması.

Isınan yeryüzü, termal konveksiyonları kolaylaştırarak yağmur bulutlarının oluşmasına ve yağışın düşmesine neden oluyor. Ülkemize kuzeybatıdan ve kuzeyden giren daha serin hava kütlesi ile sıcak hava kütlesinin karşılaşması, nemli havanın soğumasına ve yağmur, dolu veya sağanak şeklinde yağışlara yol açıyor."

Bu durumun sadece Türkiye için değil, tüm Akdeniz Havzası için benzer şekilde gerçekleştiğini vurgulayan Tağıl, iklim krizinin etkilerini azaltmak ve adaptasyon stratejileri geliştirmenin her zamankinden daha büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

SALI GÜNÜNE DİKKAT

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “İstanbul’da güzel bir hava var. Esasında rüzgârda esiyor pek bunaltmıyor. Bugün sıcaklık 32 derece civarında olacak. Yağış İstanbul’a tekrardan Salı günü gelecek. Sadece Marmara bölgesine gelecek. Ama bugün Doğu Karadeniz’de biraz kuvvetli yağış var. Artvin, Rize, Trabzon civarlılarında. Yarından itibaren o yağışlarda gidiyor, yani salı günü Marmara yağışını bir tarafa bırakırsak 4-5 gün yağış yok.

Sıcaklıklara baktığımız zaman sıcaklıklar biraz düşmeye başladı. 38 derecelerden 32 derecelere düştü. Sadece İstanbul için söylüyorum 30 derecelere kadar düşecek. Yani 2 -3 derece daha düşecek.

EYYAM-I BAHUR SICAKLARI GELECEK Mİ?

“Şimdi gelelim "eyyam-ı bahur” Arapçadan Türkçeye transfer edilmiş bir kelime. Anlamı da sıcak hava dalgası demek. Sıcak hava dalgası geliyor gelmiyor diye konuşmanın anlamı yok bence. Çünkü haziran ve temmuzda biz bu sıcak hava dalgalarını çok gördük yani eyyam-ı bahurları çok gördük

31 Temmuz - 1 Ağustosta gelecek diyorlar. Ancak havanın hafızası yoktur. Bunlar dikkati çekmek için uzman olmayan kişilerin beyanlarıdır. Bunlara inanmayın.

Hatta 31 Temmuz - 1 Ağustosta hava biraz daha serinliyor. Biz sıcak hava dalgalarını haziran ve temmuz ayında yaşadık biz. O sıcak hava dalgaları geride kaldı önümüzdeki günlerde daha serin havalar geliyor.

Daha serin havalar derken normallerine dönüyoruz. Dolasıyla eyyam-ı bahuru bir tarafa bırakalım öyle bir şey yok. Ama sıcaklarda düşmeye başladı, yağışlar ise kararsız yağışlar var, örneğin İstanbul’un bir semtine yağıyor bir semtine yağmıyor gibi… Bu yağışları yazın sonuna kadar göreceğiz, Eylül’ün sonuna kadar da bu yaz devam edecek”

KIŞ NASIL GEÇECEK?

Bu kış El Nino etkisine gireceğiz. Dolayısıyla sonbaharda yani Kasım ayı veya ekimin sonuna doğru yağışlar biraz başlayacak. Serinlik olacak, bu kış Türkiye bir kış yaşayacak, İstanbul’a da kar yağma ihtimali de var.

Net bir tabloyu ilerleyen aylarda daha net göreceğiz. Özetleyecek olursak Önümüzdeki 20 gün içerisinde bir sıcak hava dalgası yok. Halk korkup telaşa kapılmasın, bu geliyor şu geliyor diye. Daha normal havalara girdik.