Traktörler zeytin hasat sezonuna hazırlanıyor Traktörler zeytin hasat sezonuna hazırlanıyor
Parçalanmış kalas parçaları, denizin tabanını kaplayan kumların arasından görünüyor. Çürümüş odun parçalarının altında yüzlerce yıl önce düşmanlarıyla savaşırken veya azgın fırtınalara göğüs germeye çalışırken ölmüş denizcilerin kemikleri yatıyor. Suyun derinleri karanlık olsa da ara sıra bir pırıltı göze çarpıyor. Ne var ki pırıltının kaynağı kalasların arasında dolaşan balıklar değil, batıkta bulunan altınlar ve değerli taşlar...

Dünyanın dört bir yanındaki denizlerin derinliklerinde paha biçilemeyen birçok hazine yatıyor. Günümüzde bu hazinelerin sahibinin kim olduğuna dair çok ciddi tartışmalar yaşanıyor.

Arkeologlar ve bölgeler makamlar, yağmacıların hazine ararken gemi kalıntılarına zarar verebileceğinden endişe ediyor. Öte yandan yağmacıların buldukları parçaları özel koleksiyonculara satıp dünyanın geri kalanını bu tarihi eserlerden mahrum bırakabileceğinden de korkuluyor. Bu nedenle arkeologlar ve deniz hukukçuları, bu hassas parçaları kültür mirası olarak koruyabilmek için çaba sarf ediyor.