Aydın emniyetine yeni araçları teslim edildi Aydın emniyetine yeni araçları teslim edildi
Milyonlarca vatandaşı etkileyecek 6 aylık enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlar sonrası emekli maaş zam oranı yüzde 24,73 oldu. Kök aylığı 7 bin 710 lira ve altında olanların maaşı, söz konusu zam sonrasında en düşük aylığın altına kalırken, yaklaşık 1.8 milyon emeklinin refah seviyesinde herhangi bir değişiklik olmadığı dikkatleri çekiyor. Uzmanlar ise, en düşük emekli aylığının 12 bin ile 13 bin lira aralığında belirlenmesi bekleniyor.

Kök aylığı 9 bin 610 liranın altında olanların zam oranı yüzde 24,73’ün altında olması durumunda, en düşük emekli aylığı baz alındığın da ortaya çıkan yeni maaşın en düşük emekli maaşı arasındaki farkın çok olmadığı gözlemleniyor.

Örnekle anlatmak gerekirse, 8 bin 500 lira olan bir emekli aylığı bir emekli yüzde 24,73’lük zam ile birlikte 10 bin 602 lira maaş alacak. Bu durum da söz konusu emekli sadece 600 liralık bir artış almış olacak.

En düşük emekli aylığı için rakam, ekonomi yönetiminin hesaplamaları sonrası bütçe dengesi doğrultusunda belirleneceğini belirten uzmanlar, en düşük emekli aylığının 12 bin ile 13 bin lira aralığında belirlenmesi bekliyor.

Söz konusu düzenlemenin kök aylıklar değişmeyeceği, Kök aylığın üzerindeki rakamlar Hazine desteğiyle tamamlanacağı bilgisine ulaşırken, en düşük emekli maaşının yeniden belirlenmesi için kanun teklifi gerekiyor. Sektör yetkililerinin kısa süre içerisinde söz konusu düzenlemeye son şeklini vermesi beklenirken, söz konusu düzenleme önce Hazine ve Maliye Bakanlığı’na daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulduktan sonra en düşük emekli maaşını artıracak teklif Meclis’e gelecek. Emekli maaşı düzenlemesinin bu aya yetişmemesi gibi durumda ortaya çıkacak fark bir sonraki maaşla hesaplara aktarılacak.