Aydın'da 70 bin dişi buzağı brusella hastalığına karşı aşılandı Aydın'da 70 bin dişi buzağı brusella hastalığına karşı aşılandı
TÜİK Temmuz ayı enflasyon rakamlarını duyurdu! Aylık bazda yükselişin nedenlerini Merkez Bankası’ndan geldi. Temmuz 2024 enflasyon rakamlarıyla ilgili bilgileri, Ocak 2025 emekli ve memur zammı ile ilişkin ilk gelişmeleri haberimizin devamında bulabilirsiniz...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı’nda yer alan bilgilerden elde edilen verilere göre, TCMB, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve aynı zamanda da kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentilerinde öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği bilgisine ulaşıldı.

TÜİK tarafından yayınlanan Temmuz 2024 enflasyon rakamlarından sonra resmi sosyal medya hesabından paylaşım yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘’Yıllık enflasyon düşüyor” başlığı altında şu değerlendirmelerde bulunarak paylaşım yaptı.

Şimşek yapmış olduğu paylaşımında, Temmuzda aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttığına dikkat çekerek, yıllık enflasyonun hazirana göre 9,8 puan azalarak yüzde 61,8’e gerilediğini belirtti.

Şimşek, “Ana hedefi dezenflasyon olan programımızın her alanda olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek” diyerek, fiyat istikrarı sağlayarak toplumun refahını kalıcı olarak artıracaklarının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; Temmuz ayında aylık tüketici enflasyonu belirli bazı kalemlerde fiyat ve vergi ayarlamaları neticesinde bir önceki aya göre daha yüksek düzeyde %3,23 olarak gerçekleştiğine dikkat çekerek, aylık enflasyonda, enerji, alkol ve tütün grubundaki dönemsel fiyat artışlarına bağlı ve geçici olarak yaşanan bu gelişmeye rağmen, yıllık enflasyon bir önceki aya göre belirgin bir şekilde, yaklaşık 10 puan azalarak yüzde 61,8 düzeyine indiğini bildirdi.

Temmuz ayında enflasyonun ana eğilimini yansıtan çekirdek enflasyon göstergeleri ile ilgili değerlendirmede bulunan Yılmaz, Temmuz ayında enflasyonun ana eğilimini yansıtan çekirdek enflasyonun aylık artış yaklaşık yüzde 2,5 oranıyla görece daha sınırlı düzeyde gerçekleşirken, temel mal grubundaki fiyat artışı ise iç talepteki yavaşlama ile diğer gruplara kıyasla daha ılımlı seyrettiğini belirtti. Ayrıca, yıllık bazda ise çekirdek enflasyon göstergelerindeki yaklaşık 10 puana varan belirgin düşüşlerin devam ettiğini belirtti.

Uzmanlar; “Temmuz 2024 SSK, Bağ-Kur emekli zammı bilindiği üzere %24,73, memur ile memur emekli zammı enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile birlikte yüzde 19,31 olmuştu. Daha sonra, SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12.500 TL’ye yükseltildi. Fakat Temmuz enflasyonu ile hesaplama yapıldığında enflasyon farkı için yüzde 6,56 enflasyon daha oluşması gerekmektedir” değerlendirmesi geldi.