Başkan Çerçioğlu’nun hizmetleri tüm Türkiye’de vatandaşların yanında Başkan Çerçioğlu’nun hizmetleri tüm Türkiye’de vatandaşların yanında
Fahiş kira artışları ülke genelinde büyük sorun haline gelirken, bu artışlardan en fazla etkilenen il İstanbul oldu. Uzmanlar ise, kiraların her semte özel tavan ve taban fiyatların olması gerektiğini ifade ederek, bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini belirttiler.

Keyfi kira artışlarının ciddi anlamda vatandaşları etkilerken, bu şekilde artışların önüne geçmek için mutlaka bir sisteme bağlanması gerektiğine dikkat çeken Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam şu bilgileri aktardı;

Akçam, Almanya’da kira endeksi modeline dikkat çekerek, Almanya’da uygulanan bu model ile ülkede kira artışlarını sınırlayan, taban ve tavan kiraları gösteren önemli bir kira düzenlemesi olduğunu vurguladı. ATEM Başkanı Hakan Akçam “Bu yönteme göre kiraların, aynı bölgedeki diğer benzer konutların kiralarını yansıtması gerekiyor” dedi.

ABD’de ise kira artışları, Kira Kurulu tarafından yıllık olarak belirlendiğine dikkat çeken Akçam, Birleşik Krallık ve İsveç’te de benzer bir uygulamanın olduğunu ve Birleşik Krallık’ta yürürlükte olan Kira Yasası ile kiraların adil olmasını sağlamak adına, kiraların bağımsız bir kira memuru tarafından belirlendiği bir sistem olduğunu belirterek, ülkemizde de bu tarzdan bir uygulamanın hayata geçirilmesi gerektiğinin önemine değindi.

Akçam, ülkemizde de en azından büyükşehirler de semte göre ‘tavan-taban fiyat’ uygulamasına geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Tüketici Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren de fahiş kira artışları ile ilgili değerlendirmede bulunarak şu bilgileri aktardı;

Kira artışların önüne geçebilmesi için bölgesel bazda tavan fiyat uygulamasının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğinin önemine değinen Tüketici Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, kiraların özellikle son dönemlerde, ciddi artışlar yaşadığına dikkat çekerek, doğrudan ya da dolaylı olarak görülen kira artışlarının, ülke genelinde yaşanan yüksek enflasyonun da sebeplerinden birisi olduğunu belirtti. Kira artışlarının önüne geçilmesi halinde enflasyonda da gerilemeye neden olacağını dile getiren Tren, Çözüm olarak ise, kira artışlarına bir sınır getirilmesi gerektiğini belirterek, bu uygulama için tüm birimlerin koordineli olarak çalışarak, sokak rayiç bedelleri üzerinden kiraların tespitinin sağlanması gerektiğini vurguladı.