Gündem

Her şey bir banka soygunuyla başladı, kitaplara filmlere konu oldu... Stockholm Sendromu kavramı nasıl ortaya çıktı? İşte Stockholm Sendromu'nun hikâyesi

Bundan tam 51 yıl önce dünya oldukça tartışmalı bir kavramla tanıştı: Stockholm Sendromu. Rehinelerin kendilerini rehin alanlarla kurdukları yakın bağı ifade eden bu kavram hem çok destek gördü hem de ağır eleştirilerin hedefi oldu. Peki bu olgu neden Stockholm Sendromu adını aldı? Stockholm'de ne yaşandı?

Bu sözler, bankada silah zoruyla esir tutulan dört kişiden biri olan 23 yaşındaki Kristin Enmark'a aitti. 23 Ağustos 1973'te başlayan ablukanın ikinci gününe girilmişti ve soygunculardan Jan-Erik Olsson, polise niyetlerinin ciddi olduğunu göstermek için banka çalışanlarından Sven Säfström'ü bacağından vurmak istiyordu. Enmark da dehşet içindeki çalışma arkadaşını ikna etmeye çalışıyordu.

2016 yılında BBC'nin 'Witness History' programına konuşan Enmark, o günü, "Jan ona, 'Bacağında herhangi bir kemiğe zarar vermeyeceğim. Hafif yaralanacağın bir yere ateş edeceğim' demişti" sözleriyle anlattı.