Başkan Çerçioğlu’nun hizmetleri tüm Türkiye’de vatandaşların yanında Başkan Çerçioğlu’nun hizmetleri tüm Türkiye’de vatandaşların yanında
Türkiye Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına müdahil oldu. Türkiye’nin müdahalliğine ilişkin dosya dün Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal tarafından Divan’a sunuldu. Böylece Türkiye, Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya’nın ardından UAD’deki İsrail’e yönelik soykırım davasına müdahil olan 7. ülke oldu. Türkiye’nin müdahilliğinin, sembolik öneminin yanı sıra diğer bölge ülkelerinin de davaya müdahil olma kararlarının güçlenmesine yol açması bekleniyor. Türkiye’nin sunduğu metnin, Güney Afrika’nın tezlerini destekler nitelikte, özellikle 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamları kapsadığı belirtiliyor.

MÜDAHİLLİĞİN DAYANAĞI NE?

- Diplomatik kaynaklara göre, Türkiye’nin başvurusu, UAD Tüzüğü’nün 63. maddesine dayanıyor. Bu madde, davaya doğrudan taraf olmayan ama Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni imzalamış devletlerin de davalara müdahil olmasını sağlıyor. Devletler, UAD nezdinde açılmış bir davaya, Divan Statüsü’nün 2 maddesi üzerinden müdahil olabiliyor.