Aydın'da simit yemek lüks oldu Aydın'da simit yemek lüks oldu
İnternet bankacılığını kullanan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Birçok kişi özellikle düzenli olarak alışveriş yaptıkları internet sitelerine şifre bilgilerini kaydediyorlar. Ancak uzmanlar tüketicileri uyarıyor. Sadece kart bilgilerinin internet ortamına kaydedilmemesi yeterli değil. İşte internetten alışveriş yapanların mutlaka yapması gerekenler...

Son günlerde, internet bankacılığı dolandırıcılığında dikkat çeken bir artış söz konusu. Birçok farklı yola başvuran dolandırıcıların hedefinde genelde internet alışverişi yapan kullanıcılar bulunuyor. Kişisel bilgilerin peşine düşen dolandırıcılar, kullanıcıların hesaplarından toplamda milyonlarca TL çekebiliyor.

Banka hesap bilgileri çalınan kişiler çoğunlukla bunu fark etmekte geç kalıyor. Dahası hesaplardan çekilen küçük tutarlar ya da kredi kartı ile yapılan harcamalar dikkatli incelenmediğinde gözden kaçabiliyor. Uzmanlar tüketicileri dolandırılmaması ve yasamızda “ağır kusur” olarak sayılan eylemleri yapmaması için uyarıyor.

TÜM ZARAR TÜKETİCİYE KALIYOR

Tüketici Konfederasyonu (TUKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, 5464 Sayılı Yasanın 16. Maddesine atıfta bulunarak, “Kredi Kartı sözleşmelerinde; banka kartları ve şifrelerinin özenle korunması, bilgilerinin saklanması hususunda kart sahiplerine görev ve sorumluluk yüklenmiştir Aksine davranış; Yargımız tarafından ağır kusur olarak kabul edilmekte, maalesef tüm zarar, faizi ile birlikte, finansal tüketiciye yüklenmektedir.” diyor.

VİRÜS PROGRAMI ÖNEMLİ

Peki tüketicilerin dolandırılmamak için ne yapması gerekiyor? “İnternet veya mobil bankacılığı kullanıyorsak; cep telefonumuzda ve bilgisayarlarımızda etkin bir virüs programı mutlaka olmalıdır.” Diyen Ölmez şöyle devam ediyor:

MUTLAKA TAMAMLANMASI GEREKİYOR

“Tüm Bankalar, uygulamalardan karşılaştıkları, dolandırıcılık olaylarına karşı, müşterilerini, e-posta ve kısa mesajla ve bankamatiklerdeki açıklamalar ile bilgilendirmekte, alınması gereken önlemleri de söylemektedir. Bu bilgilere göre eksik uygulamamız varsa; tamamlamamız gerekmektedir”

BUNLARI ŞİFRE OLARAK BELİRLEMEYİN!

Birçok kişinin şifresini unutmamak için bir yere not aldığına dikkat çeken Hüseyin Ölmez, “Kartlarımızı ve eğer unuturuz diye şifreyi bir kenara yazdıysak çok iyi muhafaza etmeliyiz. Kart ile şifreyi yazdığımız kağıdı, aynı yerde saklamamalıyız. Kolayca ulaşılabilecek şifre belirlememeliyiz. Kendinizin bile, düşünemediğiniz bir şifre bulmalısınız. Örneğin, iliniz, ilçeniz veya sizinle ilintili bir kavramı şifre olarak saptamamalısınız.” dedi.

KESİNLİKLE AÇMAYIN

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde hiçbir şekilde kart şifresi talep edilmediğinin altını çizen Ölmez, “İnternet bankacılığı hesabı şifrenizi bankanın istemeyeceğini bilerek, kimseye vermeyiniz. İnternet bankacılığı yaptığınız, bilgisayar veya diğer mobil araçlarınıza, e-posta yolu ile sosyal medya hesaplarınıza doğrudan mesaj olarak, hatta bazı kurumların adıyla da gelen linkler ve genellikle “Zip” ( Sıkıştırılmış dosya ) ekleri kesinlikle açmayınız.

GECE İNTERNETİNİZİ KAPATIN

Bu şekilde gelen postalarda verilen linkleri de kesinlikle açmayınız. Bunlar genellikle trojan denilen virüs olup, Trojan ile cep telefonunuzu veya bilgisayarınızı hackleyip, ele geçirmekte tüm Bankacılık uygulamasına geçtiğinizde bilgilerinizi dolandırıcılara aktarmaktadır. Bu şekilde yapılan ve halen sosyal medyada tartışılan dolandırıcılık işlemleri, genellikle cep telefonu veya bilgisayarda yapılacak işlemlerin görülmemesi için, gece saatlerinde yapılmaktadır. Bu nedenle yatarken cep telefonlarınızı kapatın veya en azından internet bağlantılarını kapatın.” diye konuştu.

SADECE SANAL KART İLE İNTERNET ALIŞVERİŞİ YAPIN!

İnternet alışverişlerinizde kapıda ödeme yönteminin daha güvenli olduğuna değinen Hüseyin ölmez, “İnternet alışverişlerinizde, kredi kartınıza bağlı, sanal kart çıkararak onu kullanınız, bu kartın limitini alışverişinizden hemen sonra sıfırlamalısınız. Bazı bankalar limiti zamana bağlı açmakta ve zaman dolduğunda kapatmaktadır. Sanal kartınızın dışındaki kartlarınız internet alışverişine kapatınız.” Diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bankanızdan mutlaka; mevduat hesabı ve kredi kartlarında yapılan işlemleri e-posta ve kısa mesajla bildirmesini isteyiniz. İnternet Bankacılığı yaparken mutlaka; bankanın web adresini kendiniz yazın, sosyal medyada görülen pek çok yanıltıcı banka reklamlarındaki linkleri tıklamayınız. Mümkünse şifrelerinizi, Bankanın belirttiği zaman kadar değil daha kısa zamanda değiştiriniz.

HEMEN KAPATIN

Banka hesap numarası, IBAN numarası; müşteri numaranızı kesinlikle yabancı kişilerle paylaşılmaması gerektiğinin altını kalın çizgilerle çizen Hüseyin Ölmez, “Hesaplarınızı, kredi kartınızı internet Bankacılığı üzerinden günlük kontrol ediniz. Hesaplarınızı gereksinmeniz olmadığı zamanda, internet işlemlerine kapatın, gereksinmeniz olduğunda açın ve alışverişten sonra hemen tekrar kapatın.” dedi.

Bankamatiklerden işlem yapan vatandaşları da uyaran Hüseyin ölmez şu ifadeleri kullandı

Bankaların kullandığı kameraların dışında bir cihaz olup olmadığına, kartın giriş ve çıkışında zorlama olup olmadığına dikkat ediniz, şüphe duyduğunuz konuda Bankanızı uyarınız ve işlemi kesiniz. En önemlisi şifrenizi yazarken, başlarının çıplak göz veya kamerayla görmesini engelleyiniz.